MERCATS FIANCERS
Crònica 21/04/2011

El deute es manté fora de perill

El preu del deute sobirà va pujar en la subhasta d'ahir per segona vegada aquesta setmana. Però la credibilitat del Tresor espanyol segueix fora de la zona de perill, que marquen Grècia i Portugal.

Toni Garganté
3 min
La vicepresidenta econòmica del govern, Elena Salgado, veu com la situació del deute millora a poc a poc, malgrat l'encariment puntual de les últimes subhastes.

Barcelona.Ahir va ser el torn de les obligacions. El tresor públic, depenent del ministeri d'Economia, va col·locar 3.537,68 milions d'euros, però a un preu més elevat, la mateixa situació que es va donar dilluns amb la subhasta de lletres a un any i a 18 mesos, que va registrar el repunt més alt dels últims quatre mesos. L'adjudicació dels 2.652,42 milions en obligacions a un termini de 10 anys es va tancar amb un tipus marginal d'un 5,4%, el més elevat des del gener. L'última venda de mitjans de març es va fer al 5,1%.

D'altra banda, 885,26 milions més es van vendre a un preu d'un 5,69% (el cupó va quedar en un 4,8%), informa Efe. La demanda de la subhasta va ser molt més alta que la de dilluns, i va arribar gairebé al doble. Així doncs, l'emissió d'ahir va mantenir la tendència a l'alça iniciada dilluns, però lluny del risc de caure en el sac de Grècia i Portugal. És més, el diferencial que es paga pels bons a 10 anys, la referència que es fa servir per veure el nivell de risc espanyol, es va reduir respecte a Alemanya. Si bé dilluns va pujar fins als 223 punts bàsics, ahir es va relaxar fins als 218 punts.

Cal tenir en compte que la prima de risc espanyola va arribar el novembre del 2010 als 289 punts bàsics. Dit d'una altra manera, la rendibilitat dels bons espanyols, del 5,5%, s'acosta més a l'existent a Itàlia (4,7%) o Bèlgica (4,3%), que a la de Portugal (9%), Irlanda (9,6%) i Grècia (14,3%). Això vol dir que els analistes han entès les reformes iniciades a Espanya pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, centrades especialment en la reducció del dèficit, la reforma de les pensions i del sistema financer i el control de la despesa pública.

Fonts consultades van refermar aquesta situació, que suposa acostar el deute sobirà espanyol a països que no han estat gaire qüestionats, com Itàlia i Bèlgica, i allunyar-lo dels mercats que ja han estat rescatats.

Aquests senyals fins i tots van ser interpretats de forma positiva pels mercats de renda variables, és a dir, per les borses. L'Íbex-35 espanyol va pujar un 1,53%, fins als 10.535,40 punts. Ara tot queda per confirmar dimarts que ve, quan el Tresor haurà d'afrontar una nova cita amb els mercats amb la col·locació de lletres a tres i sis mesos.

Tot més car a Portugal

Mentre tot això passava, Portugal seguia el camí contrari. El tresor del país lusità va aconseguir col·locar la totalitat de l'emissió de bons de 1.000 milions a un termini de tres mesos. Va pagar un 19% més que el nivell del desembre, i aquests títols es van situar a un preu d'un 4,04% (3,4% l'anterior), i un 8% més que les subhastes de fa just un any en les lletres a sis mesos. En aquest últim cas, va pagar al 5,5% (5,1% l'anterior).

L'equip conjunt de Brussel·les i el Fons Monetari Internacional (FMI) desplaçat a Lisboa per avaluar el rescat financer tindrà l'informe preparat la primera setmana del mes que ve, i s'estudiarà en la reunió dels ministres d'economia del 17 de maig. El rescat de Portugal ha estat valorat inicialment en 80.000 milions.

Pel que fa a Grècia, el ministre de Finances grec, Iorgos Papaconstantinu, va insistir ahir que el nivell d'endeutament és sostenible i va repetir que la reestructuració no és necessària. El deute total del país arribarà a un 153% del PIB a finals d'aquest any i a un 160% el 2012, segons les dades del mateix ministeri.

Amb tot, Papaconstantinu va reconèixer que seria indispensable estalviar de forma addicional en els programes iniciats 26.000 milions fins al 2015. El ministre va dir que Grècia té previst tornar "com a molt tard" als mercats de deute el 2012, quan ha de pagar 27.000 milions d'interessos.

stats