Crònica 25/02/2011

El dictador acusa Al-Qaida de ser darrere la revolta

Marc Vidal / Mariona Ferrer
2 min

El president libi, Muammar al-Gaddafi, va rebaixar ahir el to del seu discurs en una intervenció a la televisió, però la repressió sobre la part oest del país, on lluita per controlar les poques ciutats que li queden, es va intensificar. Una de freda i una de calenta. Gaddafi va parlar per telèfon per advertir als libis que les protestes no són altra cosa que un complot orquestrat per Ossama bin Laden.

De fet, un dia abans, un portaveu del règim ja havia anunciat pel mateix canal que dues ciutats de l'oest havien caigut i s'hi estarien fundant emirats islàmics controlats per Al-Qaida. Segons sembla, per Gaddafi els sequaços d'aquests talibans "serien joves libis de 17 anys a qui es posen pastilles al·lucinògenes durant la nit a la beguda, tant a la llet que prenen com al cafè o al Nescafé". Fent referència a tota la gent que es manifesta va afegir: "Són criminals... És lògic que deixi que això continuï i s'expandeixi per qualsevol ciutat? No veurem mai a Líbia el que ha passat a Egipte i a Tunísia. Mai!" Ho va dir sense els cops de puny sobre la taula de dimarts. Com si fos conscient que els crits no resoldrien el conflicte.

Continua la batalla per Trípoli

Però a la pràctica, si es tenen en compte les declaracions dels refugiats que travessaven la frontera amb Tunísia, durant el dia d'ahir hi va haver més atacs que no pas dimecres. Gaddafi va enviar mercenaris al poble de Zawiyah, a 50 km de Trípoli, i hi va deixar un balanç de 100 morts, segons Al-Jazira. En aquesta zona també hi hauria hagut enfrontaments a Sabrata. A Zuara també hi hauria hagut forts enfrontaments i a última hora d'ahir la ciutat també va ser alliberada. El ministre francès de drets humans, Francois Zimeray, creu que "segons les seves fonts" han mort 2.000 persones.

La batalla principal per la conquesta de l'oest s'estaria lliurant entre la capital i la carretera que passa per aquestes ciutats i arriba a Tunísia. A la petita població fronterera de Ras Ajdir s'hi acumulen cada vegada més refugiats i periodistes. Els primers esperen poder sortir del país, els altres, que caigui el règim per poder explicar què passa a Líbia.

Què farà el món?

Avui hi haurà una roda de consultes al Consell de Seguretat de l'ONU per tractar la crisi. Es parla de l'establiment d'una zona d'exclusió aèria a Líbia per evitar bombardejos contra la població civil i també de la possibilitat d'imposar sancions al règim de Gaddafi. Fins i tot Rússia i la Xina, tradicionalment reticents a interferir en "afers interns", es mostren disposats a parlar-ne.

El president dels EUA, Barack Obama, no descarta ni tan sols la possibilitat d'una intervenció armada. Ahir Obama va parlar per telèfon amb el primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, serà diumenge el primer dirigent europeu a visitar Tunísia on tractarà amb el govern d'aquest país la transició i de la situació al país veí.

stats