Canvis Polítics
Crònica 22/02/2011

Un altre dictador es mou

2 min
Un altre dictador es mou

El dictador sudanès s'apunta al club dels líders africans que estan contra les cordes per les protestes civils. Però en aquest cas, Omar al-Baixir, al poder des del 1989 per un cop d'estat, veu que no n'hi ha prou amb la repressió dels manifestants i anuncia que no es presentarà a les pròximes eleccions. Ho va fer públic ahir una font oficial del seu partit, Rabie Abdelati. "[Baixir] Ens ha dit que no optarà a la reelecció", va informar a la premsa. Però Abdelati va negar que la decisió del president s'hagi vist influenciada per les protestes que sacsegen el nord d'Àfrica. El Sudan s'ubica entre els dos grans epicentres de les revoltes, Egipte i Líbia, on les protestes encaminen cap a una guerra civil.

A l-Baixir fa 22 anys que és al poder i des de fa setmanes s'enfronta a petites protestes contra el règim protagonitzades per estudiants universitaris. També es veu pressionat per la inflació galopant dels preus dels aliments i la fractura del país, amb la segregació del Sudan del Sud a partir del juliol vinent. Segons el seu partit, el PCN, el president no opta a les properes eleccions perquè vol garantir la democràcia del país i donar pas a les noves generacions. Al-Baixir, de 67 anys, ja s'havia vist pressionat a fer altres concessions durant els últims dies. La joventut del PCN va obligar-lo a acceptar la premissa: "Qualsevol persona que superi els 60 anys no hauria d'assumir cap càrrec, ni de l'Estat ni del partit".

E l president sudanès està considerat el segon dictador més repressiu i corrupte del continent africà i el 2009 el Tribunal Penal Internacional va odenar-ne la recerca i captura per crims de guerra i contra la humanitat pel conflicte a la regió occidental sudanesa del Darfur. Com a represàlia, va ordenar expulsar totes les ONG del país. Tot i això, des de llavors s'ha vist obligat a fer petites concessions amb l'esperança que el tribunal el miri amb més bons ulls. Aquest gener no es va interposar en el referèndum d'independència celebrat al sud del país, tot i haver participat en la guerra contra la regió durant els primers anys de carrera militar.

L a carrera política i militar d'Al-Baixir segueix el recorregut de molts d'altres caps d'estat africans. El 1989 va guanyar un cop d'estat i a poc a poc va anar fent camí per aconseguir un reconeixement polític del govern. El mètode de sempre: la força i el terrorisme d'estat. Des del 1997 els Estats Units consideren el dictador una "amenaça internacional" i el 2001 el Sudan apareixia a la llista dels set països del món que acullen o patrocinen el terrorisme internacional.

stats