Crònica 04/09/2011

El diner privat s'allunya

A.c.
3 min

El temps s'acaba per a BMN, Liberbank, Nova Caixa Galicia, Caja España-Duero i les catalanes Unnim i CatalunyaCaixa. La CAM, intervinguda, espera el resultats de la seva subhasta per veure qui se l'acaba quedant. Després d'un procés de reestructuració que s'ha allargat dos anys i a falta de menys d'un mes perquè acabi el període que tenen aquestes entitats per recapitalitzar-se, els grups de caixes treballen contra rellotge per limitar al màxim la presència de fons públics en el seu accionariat.

BMN

Banco Mare Nostrum -la fusió de Cajamurcia, Caixa Penedès, Caja Granada i Sa Nostra- manté els seus plans de sortida a borsa, tot i que admet que demanarà una pròrroga. L'inici de cotització arribaria el 2012. L'entitat que agrupa bona part de les caixes de l'arc mediterrani ja ha enviat l'esborrany dels seus plans d'estrena als parquets a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A més, el grup ha rebut ofertes -que no s'han acabat de materialitzar- de fons de capital risc per entrar al seu accionariat.

Liberbank

El grup integrat per Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria també té un peu als mercats, però això li suposarà haver de sol·licitar més temps al Banc d'Espanya. L'entitat va fer saber que encara no ha donat per tancada l'entrada d'inversors privats en el seu capital però tampoc descarta que finalment opti per una injecció de diner públic, ja que no la satisfan els preus que els inversors privats estan disposats a pagar.

Nova Caixa Galicia

L'entitat gallega, juntament amb CatalunyaCaixa, semblava la més disposada a acceptar l'entrada del FROB al seu capital. Tanmateix, Nova Caixa Galicia (que necessita reforçar el seu capital en 2.622 milions) esperava reduir l'aportació pública als 1.500 milions. Aquesta quantitat podria acabar sent superior. L'entitat té ofertes de fons d'inversió i també aposta per la venda de participacions.

Caja España-Duero

Encara manté converses per unir-se a Unicaja. Tot i així, la caixa també té oberta la possibilitat d'acudir al FROB per si finalment fracassa la negociació amb l'entitat andalusa.

Unnim

L'entitat catalana, fruit de la integració de les caixes de Sabadell, Terrasa i Manlleu, no llança la tovallola. La recerca d'inversors privats no acabava de donar fruits i l'entitat va optar per buscar un lloc en una altra fusió de caixes. Han sonat diversos grups -tot i que la caixa no ho confirma- entre els quals hi ha Ibercaja, Banca Cívica i la fusió de les tres caixes basques.

CatalunyaCaixa

De bon començament l'entitat sorgida de la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa va acceptar la possibilitat que fos el FROB el que aportés els 1.718 mi lions d'euros que necessita per reforçar el seu capital. En els plans de la caixa que dirigeix Adolf Todó es preveu que l'Estat s'estarà un parell d'anys en el seu accionariat per després donar pas al capital privat, un cop el grup hagi restablert els seus nivells de solvència.

CAM

Intervinguda el 22 de juliol, el Banc d'Espanya continua treballant en la seva subhasta. Les entitats interessades a adquirir la caixa valenciana esperen el quadern de venda que els ha de fer arribar el regulador i que prepara el banc d'inversió Merrill Lynch. El Banc d'Espanya ja va intentar buscar comprador per a la caixa a l'abril, però no va tenir èxit perquè els interessats exigien mecanismes per protegir-se d'eventuals pèrdues que encara no hagin aflorat en l'entitat. El Santander, BBVA i el Sabadell, entre d'altres, han mostrat interès per adquirir la caixa d'Alacant.

Bankia i Banca Cívica

Les dues fusions de caixes van estrenar-se a la borsa al juliol, només amb un dia de diferència. Totes dues s'han vist perjudicades per les turbulències que han viscut els mercats financers durant l'estiu. Tot i així, el grup de l'antiga Caja Madrid mantén el preu de 3,75 euros per acció de la sortida a borsa i podria ser candidata a ser un dels valors que integren el selectiu Íbex-35. Banca Cívica ha perdut un 10% a la borsa des de la seva estrena.

CaixaBank

El banc cotitzat de La Caixa no va haver de passar per una sortida a borsa. Va traslladar els seus actius financers a Criteria, que va esdevenir CaixaBank, i va segregar-ne les seves participacions -amb l'excepció de Repsol i Telefónica- . L'entitat que presideix Isidre Fainé no ha dut a terme fins ara adquisicions de pes i es manté alerta de les oportunitats.

stats