Crònica 25/03/2012

"Els diners del PER són la xocolata del lloro"

Empresaris, sindicats i partits polítics defensen els subsidis al camp andalús

J.r.
2 min
Mig miler de jornalers van organitzar una protesta sindical al mes  de març en contra de la subhasta d'una finca pública a Còrdova.

SEVILLAAquella frase de Josep Antoni Duran i Lleida que afirmava que els andalusos cobraven el PER (Pla d'Ocupació Rural) "per anar al bar" ha quedat gravada a Andalusia. Quan s'aborda la qüestió dels subsidis al món agrari, tots els interlocutors carreguen d'entrada contra aquell comentari. Empresaris, sindicats i partits polítics defensen amb dents i ungles que el camp andalús necessita els 140 milions dels pressupostos estatals per evitar que es quedi sense jornalers.

El periodista Francisco Giménez-Alemán alerta: "El subsidi ha resolt el problema de molta gent que està per sota del llindar de la pobresa. El PP, si guanya, no el pensa tocar perquè si ho fes es crearia una situació molt complicada que podria acabar afectant l'ordre públic d'alguns pobles". Aquest és un dels pocs consensos d'una societat dividida en dos grans blocs en tots els debats de fons.

L'antic PER, que ara es diu Programa de Foment de l'Ocupació Agrària, és l'instrument que permet a molts temporers arribar al mínim de 35 dies l'any treballats per poder acollir-se a les ajudes. L'Estat destina uns diners a finançar obres públiques que permetin contractar aquestes persones. En anys anteriors, es van crear uns 150.000 contractes. Mariano Rajoy ja ha garantit que no rebaixarà la xifra als pressupostos del 2012 i que hi destinarà 215 milions, 140 per a Andalusia.

"Els diners del PER són la xocolata del lloro", afirma Manuel Ángel Martín, president de la comissió d'economia de la Confederación de Empresarios de Andalucía (CEA). Ara bé, alerta que amb la crisi "s'han tallat les transferències que venien de la solidaritat i això obligarà a aprofitar millor els recursos".

Emmarcat en una reflexió més global sobre els reptes de l'economia andalusa, el portaveu dels empresaris denuncia que s'ha tirat massa "d'una cultura en què el sector públic intervé en tot i que ha deixat el privat a l'ombra". Assegura que el repte ara és crear les condicions per "atreure inversió" i promoure "empreses més grans", que des del seu punt de vista és una de les principals mancances del sud espanyol.

Un subsidi "barat"

El director general del sindicat agrari Asaja a Andalusia, Vicente Pérez, creu que el PER és "el gran desconegut" i afirma taxatiu que és un dels plans de subsidi "més barats" de l'Estat, comparat amb els de la mineria al nord i la indústria naval. La majoria dels jornalers que s'hi acullen cobren 426 euros durant 180 dies. Si no fos per aquests recursos, els sindicats asseguren que el camp andalús tindria un risc molt seriós de despoblació: "No és atractiu per als joves i la regeneració a pagès és molt baixa. No s'hi incorpora ni un 1% de gent nova per cada 100 que pleguen", diu.

Tant la CEA com Asaja coincideixen que l'exportació de fruites i hortalisses s'ha convertit en un dels pocs pilars econòmics que aguanten el xàfec de la crisi. L'agroindústria representa el 20% de l'ocupació industrial andalusa. Per això, els analistes consultats admeten que els partits "han tret del debat" les ajudes al món agrari. Afirmen que ja "ningú té por" que perillin, guanyi qui guanyi avui.

stats