CAS GÜRTEL
Crònica 17/07/2011

La direcció del PP defensa Camps però Rajoy calla

La vicesecretària general d'Organització, Ana Mato, va assegurar ahir que el president valencià és una persona "honrada". El partit prova de tancar files al costat de Camps, que serà jutjat per suborn.

Joan Rusiñol
2 min
El secretari general del PP andalús, Antonio Sanz, i Ana Mato en un acte a Islantilla, Huelva.

Madrid.Al maig, Mariano Rajoy va lligar el seu destí polític al del president de la Generalitat valenciana: "Paco, tens la meva amistat sincera, el meu suport, el del teu partit i el dels valencians". Ara, però, guarda silenci. Ell ha optat per la discreció i ha ordenat els membres del seu equip que defensin Camps, que serà jutjat per un delicte de suborn passiu impropi per haver rebut, presumptament, regals de la trama Gürtel.

La vicesecretària general del PP i directora de la campanya electoral de Rajoy, Ana Mato, va reiterar la confiança en el polític valencià, de qui va assegurar que és una persona "honrada". Com ja havia fet hores abans la portaveu del govern de Camps, va apel·lar al suport a les urnes com a escut protector: "Els valencians l'han votat majoritàriament [el 22 de maig] perquè ha fet una magnífica tasca". A l'abril, el jutge va rebutjar imputar Mato pel cas Gürtel. La dirigent popular estava casada amb Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón, acusat d'haver-se aprofitat de l'entramat que dirigia Francisco Correa.

No va ser l'única que ahir va donar la cara per Camps que, segons l'alcaldessa de València, Rita Barberá, "està patint". El nou president extremeny, José Antonio Monago, va reclamar respecte per a la presumpció d'innocència. "Hi ha gent que té vocació de sastre i li vol fer un vestit a mida", una referència irònica a la roba que suposadament va pagar la xarxa corrupta a Camps.

El responsable d'economia del PP, Cristóbal Montoro, va apostar per "deixar que els processos arribin al seu final". Però quan serà això és el que preocupa la direcció popular: el judici podria ser a la tardor i coincidir amb unes eventuals eleccions anticipades. Un cop de mal pair a les bones perspectives electorals de Mariano Rajoy.

El PSOE va apuntar directament a Mariano Rajoy per no dir res del cas, tenint en compte que Camps serà el segon president autonòmic en actiu que s'asseu al banc dels acusats. El responsable de Política Territorial, Gaspar Zarrías, va lamentar que "Rajoy continuï callant, mentre ell demana la dimissió a tothom i per tot; i qui calla, atorga". El PSOE no s'explica que el PP reclami el cap del seu candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, pel cas Faisán, en el qual no apareix ni mencionat a la resolució judicial, i en canvi no forci la dimissió de Camps. Rubalcaba va ser ahir més prudent i es va limitar a dir, en un acte de partit a Mèrida, que no n'hi ha prou a castigar la corrupció, sinó que s'ha de prevenir.

Esforç addicional als bancs

Després d'una setmana negra als mercats per la pressió al deute, Rubalcaba va reiterar el que va anunciar fa una setmana: els bancs han d'aportar part dels beneficis per ajudar a crear llocs de feina. Segons va dir, les proves d'estrès que es van fer públiques divendres demostren que la reestructuració financera "avança bé" i és "raonable" que, quan s'acabi aquest procés, es demani "un esforç addicional a la banca". Rubalcaba va reiterar que els 8.000 milions que l'Estat donarà l'any que ve a les comunitats autònomes s'han de destinar a sanitat. La Generalitat vol que cadascú pugui decidir on invertir-los. Un nou xoc entre governs.

stats