DEBAT INTERN A ESQUERRA
Crònica 19/06/2011

La direcció i el territori criden a la unitat per no dividir ERC

El consell nacional va donar el tret de sortida al procés congressual d'ERC. La cúpula interina i els dirigents territorials van coincidir a reclamar esforç i "generositat" per tancar una sola candidatura.

R. Tugas / M. Colomer
2 min
Joan Ridao i Joan Puigcercós van intervenir a l'inici del Consell Nacional d'ERC per llegir els informes del secretari general i del president, respectivament.

Barcelona.L'últim congrés nacional d'ERC, celebrat ara fa tres anys, és molt present en la memòria dels republicans, que l'assenyalen com un dels culpables de la posterior davallada electoral. Un conclau amb quatre candidatures que desemboca en dues escissions és un escenari que ningú no vol repetir, i el consell nacional d'ahir va ser un clam per aconseguir-ho. Totes les intervencions anaven en aquesta línia i en privat els aspirants estan disposats a renunciar en pro de la unitat. El que més va desmarcar-se del guió -lleument- va ser la díscola federació de Barcelona, autora de la majoria d'esmenes vives.

En la intervenció inicial, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va reclamar "generositat" i "audàcia" per assolir una "proposta el màxim de cohesionada", malgrat admetre el dret de tothom a "fer un pas endavant" i que una candidatura única "pot xocar" contra la pluralitat característica del partit. En la presentació del manifest municipalista subscrit per 23 alcaldes republicans, Martí Pujol, alcalde de Llinars del Vallès, va reivindicar els resultats electorals més enllà de les grans ciutats i va exigir també un "debat assenyat i endreçat" amb un tàndem de consens per liderar ERC. Els representants dels territoris també van subscriure la petició.

Precisament, aquesta unanimitat contra la divisió és el que frena els aspirants a fer un pas endavant. L'únic que té clar que es postularà és l'eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, per presidir el partit. L'entorn de la diputada Anna Simó assegura que no presentarà cap batalla si no és l'escollida per exercir de secretària general, mentre que el que ocupa actualment aquest càrrec, Joan Ridao, tampoc no vol ser un "obstacle per a la unitat" si la resta tanca una sola candidatura que defensi l'estratègia de l'esquerra nacional. Més imprevisible és el president de la federació de Barcelona, Oriol Amorós, l'entorn del qual carrega contra una possible direcció continuista, a la qual no descarta plantejar batalla.

Avals del 5% dels militants

El debat principal, però, va girar entorn el reglament congressual, que es va aprovar per àmplia majoria -noranta vots a favor, un en blanc i cap en contra- i que marca que els candidats a liderar ERC han de presentar l'aval d'un 5% de la militància o de dues seccions locals abans del 18 de juliol. Tanmateix, nou de les onze esmenes al document, que van arribar vives, provenien precisament de la federació de Barcelona i pretenien reduir l'exigència d'avals al 3% de l'afiliació, que els militants poguessin firmar per més d'un aspirant o fixar una doble volta en l'elecció de líders en cas que hi hagués més de dos candidats. Només va prosperar una esmena d'una altra temàtica.

El consell nacional no va fixar la ciutat on es realitzarà el congrés -dependrà del nombre d'inscrits- però sí que va aprovar els equips que conformaran la sindicatura electoral, les comissions organitzadora i redactores de les ponències política i de reforma d'estatuts. Totes, malgrat incorporar persones de cada sensibilitat, van rebre un estable vot en contra o en blanc. Alguns dirigents sospiten que pot tenir també segell barceloní, per reforçar-se de cara a negociar candidatures.

stats