EL PRIMER CONGRÉS DE LA FORMACIÓ
Crònica 12/02/2011

Un dirigent afí a Laporta disputarà a Bertran l'aparell de SI

El congrés que Solidaritat celebrarà el dia 20 reflectirà l'estira-i-arronsa d'un sector del partit per disputar càrrecs a l'actual cúpula. Àlex Fenoll, pròxim a Laporta, opta a secretari general, com Bertran.

Sara González
3 min
El triumvirat de Solidaritat, format per Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena ha acordat la distribució de càrrecs del partit als quals volen optar.

BarcelonaLes primeres tensions en la pugna pels càrrecs d'un partit que va néixer a contrarellotge i que després d'aconseguir quatre diputats no compta encara amb estructura està ja sobre la taula. El congrés que Solidaritat celebrarà el 20 de febrer enfrontarà l'empresari Àlex Fenoll, pròxim a Joan Laporta i militant de l'independentisme civil, i Uriel Bertan, sorgit de les files d'ERC. Els dos opten a la secretaria general de SI, tot i que el diputat juga amb avantatge per projecció pública i perquè compta, malgrat el vincle de Fenoll amb Laporta, amb el suport del líder de SI. No és l'únic front obert. La proposta d'estatuts que es portarà a l'assemblea incompatibilitzen que un diputat pugui ser alcaldable i, si s'aprova l'article 57, Laporta no podrà ser candidat a Barcelona si no deixa l'escó. Un sector del partit voldria que ho pogués compaginar.

"Uriel mereix ser el secretari general i, tot i que tothom és lliure de discrepar, qui consideri que no ho ha de ser s'equivoca", va afirmar ahir a l'ARA Laporta, que afegeix que l'exlíder de les joventuts d'ERC té "mèrits de sobres". Fenoll, que va ser un dels responsables de campanya i és de Democràcia Catalana, va presentar la candidatura ahir agafant per sorpresa la direcció. "Divergeixo dels plantejaments de Bertran. Qui ostenti un càrrec institucional no ha de tenir cap altre càrrec per evitar concentracions de poder, perquè és aleshores quan comencen els cops de colze", va explicar Fenoll, partidari d'endurir el règim d'incompatibilitats.

Incompatibilitat de càrrecs

En tot cas, els estatuts no són definitius, ja que des de SI encara es contempla la possibilitat d'esmenar-los per anul·lar el règim d'incompatibilitat. Laporta assegura que té "recorregut com a diputat" i, sense intenció de renunciar a l'escó, no descarta ser candidat a alcalde.

El congrés del partit independentista haurà de decidir qui conforma l'executiva nacional de la formació i el triumvirat que lidera SI ja ho té tot lligat. Si bé Bertran es postula com a secretari general i Alfons López Tena té la intenció d'ocupar la secretaria de Política Institucional, Laporta no ostentarà cap càrrec executiu i aspira a ser president d'honor, càrrec en el qual se sentiria "còmode" perquè l'eximeix de "l'activitat intensa" del partit i és compatible amb presidir Democràcia Catalana. La paraula la tindran els adherits a SI.

Bertran no serà l'únic que tindrà contrincant. També seran dos els candidats que optaran a la secretaria d'Organització i Finances, l'altre lloc clau a l'incipient aparell. Un és Emili Valdero, cap de campanya de Solidaritat i peça propera a l'aparell del partit. El seu oponent serà el número quatre de les llistes per Girona, Lluís Mosella, que al currículum del seu blog consta que és "assessor parlamentari de Solidaritat", un apunt que ha estat objecte de polèmica. López Tena va enviar fa uns dies un correu electrònic als adherits desmentint que Mosella tingués aquesta tasca en el partit. "Si jo cregués que alguna cosa del meu currículum s'hagués de canviar ja ho hauria fet", va replicar Mosella.

Bertran destaca que és "inevitable" que, en un partit on no cal cap aval per optar a un càrrec hi hagi candidatures inesperades. Sigui com sigui, la formació tastarà així, per primera vegada, les curses per tenir càrrec de partit. En l'horitzó més pròxim hi ha l'exemple dels seus companys al mixt, Ciutadans, que es van esmicolar en una legislatura. El congrés del dia 20 serà una prova de foc per no repetir error s.

stats