TRIBUNALS
Crònica 23/03/2012

Es disparen les agressions de menors als seus pares

Laura Díaz-roig
1 min
Els joves van cometre menys delictes l'any passat.

BARCELONALes agressions de menors als seus pares van augmentar un 50% el 2011 a Catalunya, segons dades de la memòria de la Fiscalia que ahir va avançar la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte. Tot i que, en general, els delictes comesos per menors van disminuir, Compte alerta que les agressions en l'àmbit de la llar -especialment a pares- van passar de 220 el 2010 a 312 l'any passat i que encara se'n poden haver produït més, ja que existeix una "xifra negra" d'agressions que no es denuncien perquè molts pares tenen por de les conseqüències legals que comportaria per als seus fills.

La disminució de delictes per part dels joves es veu reflectida també en les xifres sobre justícia juvenil del 2011, presentades ahir per la consellera Pilar Fernández Bozal, que va destacar que l'any passat es van atendre 6.888 joves, 206 menys que el 2010. La tendència a la baixa es manté des del 2007 i no és conseqüència de la demografia -el nombre de joves entre 14 i 21 anys és estable- sinó del descens de delictes.

Menys menors internats

L'internament de joves en un centre educatiu, la mesura més restrictiva i la menys habitual -només s'aplica en un 10% dels casos-, també ha disminuït. L'any 2011 van passar per un d'aquests centres 587 menors, 28 menys que l'any anterior. Les xifres continuen a la baixa aquest any: Bozal va explicar ahir que ara hi ha 281 joves internats, mentre que en les mateixes dates del 2011 n'hi havia un 8,7% més. L'objectiu de Justícia és potenciar les vies alternatives -la mediació i les mesures de medi obert- per fer un seguiment més individualitzat i eficient, i evitar així que els joves acabin internats.

stats