CANVIS A LA POLÍTICA GERMÀNICA
Crònica 20/02/2012

Un dissident de la RDA presidirà Alemanya

Merkel allunya tot obstacle en el seu camí per solucionar la crisi del deute. La cancellera va evitar lluites amb l'oposició en acceptar el seu candidat a la presidència i dissident de la RDA, Joachim Gauck.

Marta Bausells
2 min
El futur president alemany, Joachim Gauck, amb Angela Merkel ahir en una roda de premsa a la cancelleria.

BARCELONA.L'escollit per tornar la dignitat a la presidència alemanya ja té cara. Després de tres dies de negociacions, els principals partits alemanys van acordar, ahir al vespre, que el cap d'estat que substitueixi Christian Wulff, que va dimitir divendres per un escàndol de corrupció, sigui Joachim Gauck, un pastor protestant i exactivista pels drets i llibertats ciutadanes a l'antiga Alemanya de l'Est. La decisió es va prendre al final de la jornada d'ahir, quan van arribar a una entesa els tres partits de la coalició de govern -el partit de Merkel, la Unió Cristianodemòcrata (CDU); la seva germana de Baviera, la Unió Cristianosocial (CSU), i el Partit Liberal (FPD)- i els dos principals de l'oposició, el Partit Socialdemòcrata (SPD) i Els Verds. L'Assemblea Federal alemanya ha de confirmar Gauck al càrrec en les properes setmanes.

Angela Merkel va confirmar el seu suport per a Gauck en una roda de premsa a la cancelleria al costat dels líders dels altres partits. "No oblidem que hem de donar les gràcies a homes eclesiàstics com Gauck per l'èxit de la revolució pacífica de l'Alemanya de l'Est", va afirmar la cancellera, ella mateixa filla d'un pastor protestant de la República Democràtica Alemanya (RDA).

Gauck havia estat la primera opció dels partits de socialdemòcrates i verds des que va esclatar l'escàndol de corrupció de Wulff. De fet, ja va ser el candidat preferit per l'oposició el 2010, després que va dimitir el conservador Horst Köhler. En aquella ocasió, Merkel es va oposar a Gauck i va optar pel seu aliat -i rival intern a la CDU per a la cancelleria- Christian Wulff. Només vint mesos després, l'home imposat per Merkel s'ha vist forçat a dimitir per l'inici de les investigacions de la fiscalia de diversos afers de favors financers.

Merkel refà els passos del 2010

El cap de l'SPD, Sigmar Gabriel, va semblar voler-li recordar el seu error: "Nosaltres, els socialdemòcrates, vam proposar Joachim Gauck a l'última Assemblea Federal i estic segur que des de llavors, per dir-ho de manera prudent, tothom es penedeix del fet que no fos elegit". Aquesta vegada la cancellera estava agafada de mans i peus, i ha acabat optant pel candidat de consens. Merkel evita, així, una lluita política que l'hauria debilitat encara més i hauria desviat el govern de la seva prioritat actual, solucionar la crisi del deute de l'eurozona.

Joachim Gauck, teòleg i pastor luterà de 72 anys, es va guanyar un ampli respecte dels alemanys pels seus anys de dissidència a la RDA i per la seva feina després de la unificació. En les primeres manifestacions del 1989, que acabarien amb la caiguda del Mur de Berlín, va convertir-se en el portaveu d'un dels col·lectius opositors. A la dècada dels 90, va treballar com a responsable del desmantellament de la Stasi -la policia política de la RDA- i de la conservació del seu arxiu. Batejat com a president dels cors per la premsa per la seva gran popularitat, la seva autoritat moral és la que molts busquen per tornar el prestigi al càrrec de la presidència. Només L'Esquerra, el descendent del Partit Comunista de la RDA, critica de manera enèrgica aquest pastor luterà.

stats