EL REFERÈNDUM INDEPENDENTISTA
Crònica 12/04/2011

El 10-A dóna ales al sector sobiranista de Convergència

Ferran Casas
3 min
El 10-A dóna ales al sector sobiranista de Convergència

BarcelonaLes consultes per la independència no són definitives. Però tampoc inòqües. I més quan, com és el cas de la de diumenge a Barcelona, se celebren amb un èxit de participació relatiu a l'hetereogènia i populosa capital del país i en un moment en què la tensió política no la marca el debat nacional i sí les mesures anticrisi. Després de sumar-se amb totes les conseqüències a Barcelona Decideix, CDC viu ara una paradoxa. El bon regust de boca d'una participació del 21% del cens els ha evitat associar les seves sigles a un "fracàs" com el que pronosticaven els partits i els mitjans contraris al dret a decidir i temien destacats convergents. Però, d'altra banda, ha donat ales al sector sobiranista, que ja demana a Artur Mas accelerar l'agenda nacional i convocar aquesta legislatura una consulta vinculant pel concert econòmic.

El 10-A, sumat als plets amb Madrid pel conflicte per l'impagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat, els esperona a ser més ambiciosos en l'aposta pel que Mas ha rebatejat com a "pacte fiscal".

CiU va incloure al seu programa el dret a decidir però va esquivar el compromís de realitzar una consulta pel concert. Tampoc la descartava com a mesura de pressió per reforçar la negociació amb el govern central escollit el març del 2012. Fins ara Mas s'ha mantingut en l'ambigüetat, ja que ni té els mecanismes per a una consulta legal (la llei de consultes del tripartit està paralitzada pel recurs del govern espanyol al Constitucional i Governació, el departament de Joana Ortega, no ha començat a redactar un nou projecte) i és conscient que, en el desafiament, no tindrà Unió al costat.

Els democristians no han tingut una posició monocolor en el 10-A, però Duran, única veu autoritzada d'Unió, no va exhibir tampoc ahir complicitat amb la consulta. És partidari d'esgotar vies de negociació amb el proper govern espanyol i no contempla un referèndum previ que s'interpreti com un pols i "enroqui les posicions". El líder d'Unió va deixar clar que no hi ha altra prioritat que "governar i sortir de la crisi" i va denostar, de nou, la via sobiranista: "És respectable, però hi ha coses que preocupen més", va dir.

En canvi, el portaveu del Govern, Francesc Homs, havia afirmat a l'ARA diumenge a la nit que el 10-A "marca el camí a seguir" i hi va relligar el dret a decidir i el pacte fiscal. De moment, però, el Govern no concreta els pasos a fer.

Hi ha, però, qui ho té molt clar. És el cas de l'expresident Pujol, d'alguns alts càrrecs i consellers de l'executiu i de la JNC, que prepara una estratègia que forci Mas a convocar la consulta un cop la comissió parlamentària del concert acabi els treballs que encetarà aviat i el Govern n'assumeixi la proposta. El seu secretari general, Gerard Figueras, va instar el president a convocar-lo sota l'empara de la Generalitat "en els propers mesos".

L'expresident, com la JNC

I Pujol va fer vots perquè el seu successor "sigui capaç" de tirar-la endavant. L'expresident també va criticar que Unió "ressusciti" l'ideari confederal, quan fins ara "no en parlava". I mentrestant, l'oposició es valia dels titubejos de CiU en el que va ser el seu leitmotiv a l'oposició. El PSC i el PP furgaven en les contradiccions i la radicalitat i ERC i SI estenien la mà per desafiar l'Estat. La pressió creix, el dinosaure hi és i el marge dels partits per amagar l'ou s'esgota. El 10-A se n'ha sortit.

stats