Crònica 12/04/2012

La banca donarà un crèdit per cobrir els tres rescats pendents

El Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme finançat per la banca espanyola, rebrà un crèdit del mateix sector per acabar la reestructuració. Serà un préstec de 20.000 milions d'euros a vuit anys.

T.g.
2 min
El president de la patronal bancària (AEB), Miguel Martín, ahir en una jornada del sector.

BARCELONA.Els bancs, el govern espanyol i Brussel·les negocien els últims serrells per pactar el finançament de les tres privatitzacions que queden: CatalunyaCaixa, Banc de València i NovaGalicia. Ahir, el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, va destacar que el sector "se sacrificarà" i assumirà el cost dels rescats de les entitats intervingudes, si ho demana el govern. I és clar que ho vol. Ho va deixar molt clar dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

La pedra de toc és el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme finançat per la mateixa banca que ha assumit el 80% del rescat de la CAM i Unnim. S'ha quedat amb 600 milions després d'aquestes operacions, i sense capacitat per afrontar les tres que queden aquest any per tancar la reestructuració. Per augmentar el pressupost de l'FGD s'han previst tres opcions.

Derrama

El sector bancari s'ha negat en rodó a avançar el que paga normalment durant un any a l'FGD, i que supera els 2.000 milions d'euros. Una derrama provocaria pèrdues a les entitats, ja ocupades a provisionar els 52.000 milions d'euros per compensar pèrdues immobiliàries i a arribar als nivells de capital del 9% que mana l'Autoritat Bancària Europea (EBA en anglès).

Un crèdit del govern

La segona opció també s'ha descartat, però aquest cop ho ha fet Brussel·les. El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), una entitat pública dependent del Banc d'Espanya, podria formalitzar un crèdit a l'FGD. Però com que els diners serien de l'Estat, al capdavall el deute aniria directament a engreixar el dèficit.

El sector paga

Al final, la possibilitat que compta amb més consens passa també per un crèdit, però que donaran els mateixos bancs a l'FGD. D'aquesta manera, no hi ha implicació d'organismes públics i les entitats acaben pagant la reestructuració financera, tal com vol De Guindos. El crèdit sumarà 20.000 milions d'euros a tornar en vuit anys.

Així es pot afrontar amb garanties els esquemes de protecció d'actius (EPA) previstos en les privatitzacions pendents. Precisament ahir el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va explicar que en la seva estratègia de creixement hi encaixa més CatalunyaCaixa que no pas Banc de València. En tot cas, Guardiola no va aclarir si el banc que s'acaba de quedar amb la CAM presentarà més ofertes.

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va afirmar ahir, durant la segona jornada sectorial organitzada a Madrid per Deloitte, que el govern explicarà aviat la solució adoptada perquè l'FGD pugui assumir el cost de la reordenació.

stats