22/01/2012

Un drac Inquiet davant d'un any ple d'incògnites

2 min

PROFESSOR DE DRET A ESADEEl drac xinès es belluga inquiet al principi d'un any nou ple d'incerteses. Va créixer un 9,2% el 2011, seguirà engreixant-se el 2012 i ja pesa la meitat del PIB dels Estats Units. Això provoca reaccions a Washington, àvid per reforçar la seva presència a l'Àsia per contenir els moviments del colós xinès. Cosa que, al seu torn, anima el drac a afilar les seves creixents ungles econòmiques i militars a la regió.

Els EUA i la Xina actuen condicionats per les agendes polítiques internes. Obama ha de millorar l'economia, exportar i crear feina a les portes de les presidencials del novembre. Hu Jintao també aspira a presentar un balanç positiu de la seva gestió al congrés del Partit Comunista Xinès que a l'octubre donarà pas a la cinquena generació de dirigents xinesos. Les relacions de confiança es debiliten. Pequín no vol avivar les tensions bilaterals, però no suporta rebre lliçons d'Occident, com el poble xinès.

Creixement econòmic i cohesió

La Xina també prioritza el creixement econòmic per assegurar la cohesió interna. Per aconseguir-ho, ha d'accelerar les reformes socials i millorar les vies de participació política. A més, necessita unes relacions externes estables perquè el seu model de desenvolupament encara depèn del sector exterior. Però les seves actituds nacionalistes i reivindicacions territorials susciten recels entre els seus veïns del sud i de l'est asiàtics, fet que afavoreix els interessos estratègics dels EUA a la regió.

Els EUA critiquen les pràctiques monetàries i industrials xineses que afavoreixen les seves empreses estatals en detriment de les estrangeres. Fer negocis amb o a la Xina és, avui, més difícil, i la percepció del país no millora. I viceversa: les empreses xineses afronten creixents dificultats per invertir als EUA. A la UE, en canvi, són ben rebudes.

Pequín creu que els EUA intenten contenir la Xina, motor d'uns canvis que reequilibren la balança de poder en organismes com el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. Però Washington, endeutat amb Pequín, difícilment podrà iniciar noves aventures militars en un món que tendeix a ser multipolar. Podria retardar, però no evitar, la reemergència de la Xina, cridada a ser, d'aquí una dècada, la primera economia mundial.

stats