ESCLATA EL MÓN ÀRAB
Crònica 29/01/2011

Els egipcis fan seu el carrer i desafien Mubàrak

Egipte va viure ahir una jornada de manifestacions sense precedents per demanar al president, Hosni Mubàrak, que plegui. Però a la nit, en un discurs televisat, el president va dir que no pensa deixar el poder.

Redacció
2 min
Un manifestant entona himnes contra el president Mubàrak sobre un tanc de l'exèrcit davant l'edifici de la televisió pública nacional al Caire.

"No m'interessa la política i sóc un covard, però m'hi afegiré perquè no vull veure com mor la meva gent". Zeinab Abdel Fattah, un jove de 17 anys, era ahir també al carrer al Caire a punt d'afegir-se a la gran manifestació que va col·lapsar el centre de la capital. Els egipcis han perdut la por i ahir van sortir al carrer en una jornada de protesta massiva per demanar la fi del règim del president Hosni Mubàrak que és al poder des de fa 31 anys. El govern va desconnectar de bon matí internet a tot el país i també la xarxa de telefonia mòbil per evitar que corregués el missatge de les manifestacions. Seguint doncs el boca-orella, desenes de milers de persones van aprofitar que ahir era la festa de descans setmanal, el dia de les pregàries, per sumar-se a la protesta, especialment a tres ciutats: el Caire, Alexandria i Suez.

A la capital, la policia va acabar intervenint cap al migdia per dispersar els concentrats amb gasos lacrimògens i material antidisturbis. I a mitja tarda es va decretar un toc de queda que havia de començar a les sis. Però ni una cosa ni l'altra van aconseguir fer canviar de parer els concentrats. Tampoc no ho va aconseguir la presència de l'exèrcit que, oficialment, va sortir amb tancs per reforçar la feina de la policia. Va ser el primer cop que els militars sortien al carrer. La ciutadania, entre la sorpresa i la incredulitat, no sabia ben bé què estava passant. Molts es van acostar als tancs entre cants de "l'exèrcit i el poble estan units" i s'abraçaven als militars.

Cap al vespre, les ires dels manifestants que eren al Caire es van desfermar contra la seu del Partit Nacional Democràtic, la formació del president, Hosni Mubàrak, que va ser incendiada. I com que el toc de queda no servia de res, al final les autoritats van decidir aixecar-lo.

Mubàrak, a la televisió

El president Mubàrak va comparèixer finalment a la televisió ja gairebé de matinada a Egipte per deixar clar que no pensa plegar. Mubàrak es va comprometre en el camí de fer avançar la democràcia i la llibertat al país. "Les manifestacions que hem vist no haurien passat si a Egipte hi hagués més llibertats", va dir Mubàrak entonant un tímid mea culpa . El president va alertar dels "exemples de canvis que s'han viscut recentment al món àrab -en referència a la revolta de Tunísia-, que han portat més caos que estabilitat a les societats on han passat", va dir.

En el seu discurs, Mubàrak va defensar l'actuació de la policia que va carregar, va assegurar, "contra els que volien sembrar el terror i alterar la vida de la ciutadania". El president va fer una crida a la unitat de tots els egipcis per defensar l'estabilitat de l'Estat "perquè som el país més important de la regió i un model per a molta gent", va dir. L'anunci més concret que va fer va ser el cessament del govern actual i el nomenament d'un de nou per a avui mateix.

Els enfrontaments a les principals ciutats egípcies van provocar un mínim de 18 morts i un miler de ferits segons les últimes informacions provinents dels hospitals ahir a la nit.

stats