Crònica 09/04/2011

Els egipcis desafien el govern militar provisional

Redacció
2 min
Els egipcis desafien el govern militar provisional

L'esperit de la revolta va tornar a inundar ahir la plaça Tahrir, al centre del Caire, amb més de cent mil manifestants que van exigir al govern militar provisional que acceleri les reformes democràtiques i acabi amb la corrupció i els abusos policials. En una de les concentracions més multitudinàries des de la caiguda de Hosni Mubàrak, els egipcis van rebatejar aquest divendres de pregària com a "divendres d'advertència" segons uns o "divendres de neteja i de passar comptes" segons uns altres. La gent va sortir al carrer per expressar la seva frustració i recordar a la junta militar que dirigeix el país des que va caure Mubàrak que la paciència s'acaba. Els manifestants van exigir la renúncia de tots els membres del règim que encara estan al poder i el processament de l'antic president, que viu confinat a la seva residència de Xarm al-Xeikh i té prohibit abandonar el país.

Com en els dies de les multitudinàries protestes contra la dictadura, helicòpters de l'exèrcit van tornar a sobrevolar la plaça de l'Alliberament. Una vegada més la concentració va ser transversal. Joves, moviments d'esquerres, formacions islamistes i les noves cares de l'oposició política van cridar amb cants i eslògans a l'exèrcit que la revolta encara no s'ha acabat, tot i la convocatòria d'unes pròximes eleccions parlamentàries al mes de setembre. El carrer continua sent "el veritable garant de l'èxit de la revolució", asseguraven ahir un grup de joves activistes en un comunicat que van llegir a Tahrir.

El suport a l'exèrcit

El Consell Suprem de les Forces Armades, la junta militar que va heretar el poder de mans de Mubàrak l'11 de febrer, manté encara una àmplia popularitat entre la població egípcia, però la pressió per tallar el cordó umbilical amb l'antic règim creix dia a dia. Els manifestants van demanar ahir accelerar els processos per casos de corrupció i acabar amb el vell sistema de privilegis.

A la manifestació, un petit grup d'uns 8 soldats uniformats van cridar consignes a la plaça demanant la destitució del general Tantawi, el cap del govern provisional.

stats