COMICIS A L'AMÈRICA LLATINA
Crònica 07/11/2011

Les eleccions agreugen la divisió política a Nicaragua

Nicaragua espera avui els resultats d'unes eleccions presidencials marcades per les denúncies d'irregularitats que voldrien afavorir l'actual president, Daniel Ortega. És el favorit en totes les travesses.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Les eleccions agreugen  la divisió política a Nicaragua

BARCELONAEl president de Nicaragua, Daniel Ortega, s'enfrontava ahir a una controvertida reelecció en uns comicis que han polaritzat el país. D'una banda, els partidaris del model autoritari i populista de l'actual president i, de l'altra, els seguidors de l'oposició del Partit Liberal Independent (PLI), una coalició conservadora que lidera l'empresari Fabio Gadea, en segon lloc a les enquestes.

El procés electoral va ser qüestionat pels observadors internacionals, que alertaven d'irregularitats en l'acreditació dels voluntaris locals que havien de vigilar les votacions. La jornada va estar marcada també pel vet a tres organismes nacionals de supervisió electoral. D'altra banda, el cap del Consell Suprem Electoral de Nicaragua, Roberto Rivas, va acusar el PLI de "promoure el desordre". El funcionari va denunciar que simpatitzants de l'aliança "havien rodejat dues urnes" per evitar que hi votessin els partidaris d'Ortega. El partit del president ja havia alertat dies abans que els seus opositors volien boicotejar les eleccions.

Maniobres il·legals

El president Ortega, de 66 anys, partia com a favorit tot i que la seva candidatura va ser qualificada per diversos sectors "d'il·legítima i il·legal" per saltar-se la prohibició constitucional que l'impedeix aspirar a la reelecció. La carta magna prohibeix dos mandats consecutius, però magistrats oficialistes de la Cort Suprema de Justícia es van encarregar de declarar inaplicable l'article, fet que va obrir les portes a la candidatura d'Ortega.

El president tenia una carta important per jugar durant la campanya. En els últims dos anys -sota el seu mandat- la situació econòmica de Nicaragua ha millorat, amb un creixement del PIB lleugerament superior al 4%.

En aquest país de 5,7 milions de persones, Ortega és un personatge paradoxal. Figura central de la política nicaragüenca durant més de tres dècades, ha reforçat el seu control del poder gràcies, en gran part, a una generosa despesa social que té el suport del seu ric veí, el president de Veneçuela, Hugo Chávez. Malgrat les seves inversions en salut, educació i habitatge, només Haití supera Nicaragua en el rànquing dels països amb un PIB més baix per càpita a l'Amèrica Llatina.

El suport que té a l'exterior és més fràgil. Desenes de milions d'euros en ajuda provinents dels Estats Units i de la Unió Europea perillen perquè la juguesca del president per poder repetir mandat ha deteriorat encara més la seva relació amb Washington.

Els crítics contra Ortega diuen que el seu govern ha fet ben poc per evitar que el país depengui dels 500 milions de dòlars que rep de Caracas anualment. Molts veuen transaccions poc transparents en com es reparteixen aquests fons. L'oposició recorda que Nicaragua és el país número 127 dels 187 de la llista de Desenvolupament Humà de l'ONU. En arribar al poder, Ortega va rebre la millor situació econòmica del país en 40 anys, amb un reduït deute extern, superàvit fiscal i un augment de les exportacions.

stats