ENERGIA
Crònica 14/05/2011

Les elèctriques reben la segona multa més important imposada per la CNC

La Comissió Nacional de la Competència va crear-se el setembre del 2007 per vigilar que les empreses no cometin pràctiques contràries al lliure mercat. La multa d'ahir carrega contra el sector elèctric.

Ariadna Carbonell
2 min
Han posat multes a les elèctriques per obstaculitzar l'entrada de comercialitzadores al mercat lliure i per fixar preus.

Barcelona.La Comissió Nacional de la Competència (CNC) investigava des del juny del 2009 les cinc principals elèctriques del país i la patronal del sector, Unesa, ja que havia detectat que duien a terme pràctiques que anaven contra el lliure mercat. Ahir l'agència estatal va dictar una sentència exemplar que es va convertir en la segona multa més important que ha imposat aquest organisme des de la seva creació. Endesa, Iberdrola, E.ON, Gas Natural Fenosa, Hidroeléctica del Cantábrico i Unesa s'enfronten a sancions per un valor total de 61 milions d'euros, una multa només superada pels 120 milions imposats a sis asseguradores per pactar preus el 2009.

L'inici de la investigació de la CNC, el juny del 2009, era un moment especialment significatiu per al sector. L'1 de juliol d'aquell any s'eliminava la tarifa regulada, o el que és el mateix, es posava en marxa el procés de liberalització del mercat elèctric espanyol. Va ser en aquesta situació especial quan el regulador va començar a detectar pràctiques contràries a la lliure competència. En concret, la CNC acusa les elèctriques d'haver obstaculitzat l'entrada de les comercialitzadores independents al mercat, dificultant-los l'accés a les dades de clients i retardant les sol·licituds de pas al mercat lliure.

La Comissió Nacional de la Competència ha detectat una segona infracció, en aquest cas, per acordar preus i altres condicions comercials per a grans clients. Com a conseqüència d'aquesta concertació Endesa ha estat multada amb 26,6 milions d'euros, Iberdrola haurà de pagar 21,6 milions, Gas Natural Fenosa 8,8 milions, Hidroeléctrica del Cantábrico 1,8 milions, E.ON 1,4 milions i Unesa 900.000 euros. El fet que les sancions incloguin la patronal del sector respon al fet que la CNC entén que les pràctiques denunciades s'han dut a terme en el sí d'Unesa, l'associació que agrupa les cinc elèctriques que representen el 99% de l'energia comercialitzada a Espanya. Les multes, però, es poden recórrer a l'Audiència Nacional i també al Tribunal Suprem.

Precedent de les assegurances

El valor de la multa imposada ahir a les elèctriques només queda superada per la sanció que van rebre sis asseguradores el 2009 per haver actuat com un càrtel. El regulador va estimar que pactaven els preus de l'assegurança obligatòria que han de subscriure els promotors immobiliaris per garantir una solució pels defectes eventuals dels edificis que construeixen.

stats