Crònica 10/04/2011

Pascual Ortuño: "La llei elimina el concepte de premiar o castigar els cònjuges"

Magistrat Ortuño ha estat magistrat a Lleida i Barcelona. Ara, és director de l'Escola Judicial, abans va ser-ho de Dret i Entitats Jurídiques a Justícia, on va iniciar el llibre segon del Codi Civil

Laia Espín
2 min
Pascual Ortuño durant el procés de redacció del nou llibre segon del Codi Civil català.

Per què no es va decidir incloure el terme de custòdia compartida al llibre segon del Codi Civil català?

La decisió va ser terminològica. De fet, vam creure que el terme de custòdia compartida està sociològicament superat. No hem de premiar i castigar els cònjuges. Ens vam fixar en Europa i crec que vam encertar a l'hora d'utilitzar la cooresponsabilitat parental. D'aquesta manera, vam adaptar-nos a la realitat social.

En canvi, Aragó sí que va decidir optar per la custòdia compartida.

L'Observatori de Dret Privat, la comissió assessora del departament de Justícia, no va voler apostar per conceptes caducs. S'havia de superar el conflicte terminològic. La separació d'una parella no suposa abandonar les responsabilitats parentals que ja tenies. Per això vam voler apostar pel concepte de cooresponsabilitat parental.

El text inclou la necessitat de presentar al jutge un pla de parentalitat. Què representa aquest document?

Fins ara, quan es presentava al jutjat una demanda de divorci se sol·licitava la custòdia i el jutge imposava un règim de visites. Ara, els dos cònjuges han de presentar un document on diuen quines responsabilitats assumeixen amb els fills i de quina manera els cuidaran. És una manera d'evitar conflictes. S'impliquen els dos i estableixen els paràmetres per la cura dels nens. No és un tercer que els diu com fer-ho, són ells els que decideixen. Això evita conflictes , ja que en aquest document s'avancen a decisions futures.

No es va plantejar objectivar i incloure una taula per calcular les sempre polèmiques pensions?

De fet, és un punt que va ser a sobre la taula, però és molt complicat aplicar-lo al nostre reglament, perquè no tenim un sistema fiscal 100% transparent com en altres països. Tenim una casuística enorme. Podria funcionar si els dos són funcionaris públics, però quan et trobes amb un autònom és molt diferent.

Quina valoració fa del funcionament de la nova llei?

Els operadors jurídics encara l'estan valorant. Crec que ens hem adaptat a la realitat social actual en què la família és molt diversa. Pot ser monoparental, reconstituïda, i un llarg etcètera...

stats