LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 13/04/2011

"Ens estem empobrint respecte a Europa"

La pressió del petroli manté els preus a l'alça tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. L'IPC subjacent (que exclou els productes energètics i els aliments no elaborats) se situa a menys de la meitat.

àlex Font Manté
2 min
Un 56% del consum energètic prové del petroli, un nivell més alt que als altres països europeus.

BARCELONA.El petroli segueix pressionant a l'alça els preus tant a Catalunya com a la resta d'Espanya. Durant el març passat, l'IPC català es va moderar lleugerament, però la diferència amb el conjunt d'Europa segueix preocupant perquè perjudica la competitivitat de les empreses catalanes. "Ens estem empobrint respecte als socis europeus", lamenta Moisès Bonal, responsable d'estudis de la patronal Pimec.

Al març, la inflació interanual va baixar una dècima respecte al mes anterior. En concret, es va situar en el 3,5%, mentre que la mitjana espanyola es va mantenir sense canvis en el 3,6%. La demostració de la influència del petroli és que la inflació subjacent (és a dir, la que exclou els productes energètics i els aliments no elaborats) se situa a l'1,7%, menys de la meitat.

La notícia positiva és que, respecte al mes de febrer, els preus només van pujar al març 0,1 punts a Catalunya mentre que al conjunt d'Espanya van augmentar un 0,7%. Això ha permès que, per primera vegada des de l'agost del 2008 (just abans de l'inici de la crisi), la inflació catalana sigui més baixa que al conjunt de l'Estat. Això s'explica perquè la recessió ha debilitat la demanda i el creixement econòmic a Catalunya i Espanya per igual i ha igualat els preus, segons Josep Comajuncosa, professor d'Economia d'Esade.

Però la notícia negativa és que el diferencial amb la zona euro continua sent elevat. L'IPC espanyol harmonitzat (que és la taxa que equipara el càlcul entre els països del continent) es va situar al març al 3,3%, set dècimes per sobre del que es va registrar als països que comparteixen la moneda única.

L'economia espanyola depèn més del petroli que la mitjana europea -un 56% del consum energètic estatal prové del cru- i aquesta és la principal explicació del diferencial entre Espanya i Europa, segons Moisès Bonal. Com a exemple, Bonal cita el transport de mercaderies: "Aquí gairebé tot ho transportem per carretera, mentre que a la resta de països europeus s'utilitza molt més transport ferroviari i, fins i tot, el fluvial".

Bonal considera "preocupants" les dades de la inflació perquè, sumades a l'elevat atur i les dèbils perspectives de creixement econòmic, impedeixen veure canvis en el futur immediat. "El bon funcionament de les exportacions i les bones previsions turístiques per a l'estiu són les notes positives, però la pujada de tipus que va anunciar el Banc Central Europeu la setmana passada no ens ajudarà".

stats