LA INDÚSTRIA IMPULSA LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA
Crònica 22/02/2011

Les empreses catalanes creuen que el pitjor de la crisi ja ha passat

Ignasi Pujol
2 min
Les empreses catalanes creuen que el pitjor de la crisi ja ha passat

BarcelonaEl 2011 no serà l'any de la recuperació, però el pitjor de la crisi ha quedat enrere. És la principal conclusió d'una enquesta feta per la Cambra de Comerç de Barcelona a 3.300 empreses catalanes. Les empreses consideren que aquest any continuaran caient les vendes, la inversió i l'ocupació, però que ho faran d'una manera més suau que el 2010.

Les perspectives empresarials anticipen una davallada de la facturació de l'1,8% el 2011, disminució que és la meitat de la registrada l'any passat. L'ocupació cauria un 2,7% (el 2010 ho va fer un 4,5%) i la inversió es reduiria un 0,5% (enfront del 3,3% del 2010).

Per sectors, la indústria té les millors perspectives per al 2011, afavorida pel creixement de les exportacions. Per contra, les empreses de la construcció són les que preveuen un escenari més negatiu per la continuïtat de l'ajustament del mercat residencial i les retallades de l'obra pública.

Sector terciari

Les activitats del sector terciari viuen en una situació intermèdia. Els serveis a les empreses es veuran arrossegats per la millora del sector industrial i podrien registrar avenços lleugers de la demanda el 2011. Les empreses del sector hoteler preveuen una lleugera caiguda de la facturació durant aquest any, fet que, en un context de recuperació del turisme mundial, podria reflectir l'impacte de l'ajustament en preus que experimenta el sector.

El comerç minorista continuarà encapçalant les caigudes de les vendes del sector terciari, segons l'enquesta de la Cambra de Barcelona. En qualsevol cas, l'entitat empresarial va destacar: "Cap sector espera registrar l'any 2011 caigudes més fortes de les vendes, la inversió i l'ocupació que l'any 2010".

Les empreses del sector industrial esperen creixements dels ingressos de l'1,9%, d'un 5,4% en el cas de les exportacions i d'un 6,9% per les inversions. Tanmateix, la major part de les activitats industrials esperen una desacceleració de les exportacions el 2011, després del fort avenç experimentat l'any passat.

stats