ENERGIA EÒLICA
Crònica 18/07/2011

Una energia més barata que la nuclear

Ignasi Pujol
2 min
6-8 mesos És el temps que cal perquè els aerogeneradors compensin l'energia emprada per fabricar-los i instal·lar-los.

L' enquesta del Govern sobre la percepció de l'energia del vent per part de la ciutadania, encarregada en ple procés de desenvolupament del mapa eòlic català, revela que el 48% dels enquestats perceben l'impacte paisatgístic dels molins com un problema, la qual cosa fa pensar en una falta de pedagogia per part de l'administració. La patronal EolicCat va néixer en part per compensar aquesta carència i ha servit de font per elaborar aquest article.

Com funcionen?

El moviment de les pales es transforma en electricitat

La majoria de molins tenen tres pales que s'encaren cap al vent. El vent fa rodar les pales, que fan girar l'eix, i això es connecta al generador, que converteix el moviment en electricitat.

Quanta electricitat fan?

La seva ubicació és essencial per aprofitar el vent

Depèn de diversos factors, com la quantitat de vent que bufa i la potència de l'aerogenerador. Un aerogenerador d'1,8 MW situat en un bon emplaçament produeix l'electricitat suficient per satisfer les necessitats de més de 1.500 llars catalanes.

Quant de vent cal?

Entre la velocitat òptima i la seguretat

Els aerogeneradors comencen a funcionar quan el vent assoleix una velocitat de 3 a 4 metres per segon, i arriba a la màxima producció d'electricitat amb un vent d'uns 13 a 14 metres per segon. Si el vent és molt fort, per exemple de 25 metres per segon com a velocitat mitjana durant 10 minuts, els aerogeneradors es paren per qüestions de seguretat.

Quant espai necessiten?

Convivència amb altres usos de la terra

Un parc format per vint aerogeneradors pot ocupar una superfície total d'un quilòmetre quadrat, però només fa servir l'1% del territori. La resta de l'espai es pot dedicar a altres usos preexistents, com per exemple l'agricultura i la ramaderia.

I si el vent deixa de bufar?

Convivència obligada amb els cicles combinats de gas natural

Quan no hi ha vent, l'electricitat continua sent proveïda per altres formes d'obtenció d'energia, com el gas natural a través de les plantes de cicle combinat.

Quant duren els molins?

Tenen entre 20 anys i 25 anys de vida

Un aerogenerador dura entre 20 i 25 anys. Durant aquest temps alguns dels seus components han de ser substituïts.

Són sorollosos?

El brunzit de les pales en passar per la torre.

El principal soroll és el lleuger brunzit aerodinàmic de les pales quan passen per davant de la torre. És possible situar-se sota una turbina i mantenir una conversa sense haver d'aixecar la veu.

Quant tarda a compensar-se?

Entre sis i vuit mesos de funcionament.

Els parcs eòlics necessiten una mitjana d'entre sis i vuit mesos de funcionament per compensar l'energia utilitzada per fabricar-los i instal·lar-los.

Quin cost té l'eòlica?

Aquesta energia és més barata que la nuclear.

L'eòlica és una de les tecnologies més barates. Competeix amb les noves plantes de carbó i és més barata que les noves nuclears. De mitjana, un parc eòlic costa entre 4 i 5 cèntims d'euro per kilowatt i hora, mentre que la nuclear costa entre 5 i 9 cèntims, tot i que en aquest cost no inclouen les despeses de desballestament de la planta, de descontaminació i de transport i emmagatzemament dels residus nuclears.

stats