LA GESTIÓ DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 22/01/2011

200 entitats segellaran avui la unitat al carrer

Salt té avui una cita històrica. Totes les entitats de la ciutat s'han adherit a una gran marxa cívica per aquest migdia com a resposta als actes vandàlics del cap de setmana passat.

Narcís Presas
2 min
200 entitats segellaran avui la unitat al carrer

SaltLa mobilització vol ser un clam unànime a favor de la convivència que serveixi per donar un missatge d'unitat. Els organitzadors tenen moltes esperances dipositades en l'èxit de la convocatòria que, si surt bé, ha de suposar un punt d'inflexió per a la ciutat.

La manifestació

Qui la convoca?

L'Associació de Veïns del Centre n'és la principal impulsora, però ràpidament totes les entitats i els col·lectius d'immigrants de la ciutat s'han adherit a la marxa. El resultat són 200 entitats, una vintena de les quals d'immigrants, i sis mesquites -quatre de Salt i dues de Girona- que caminaran juntes rere una mateixa pancarta. També hi seran els partits polítics i l'Ajuntament. És la primera vegada a la història de Salt que s'ha arribat a un consens tan alt.

El manifest

Què es demana?

El lema ho resumeix perfectament: Volem viure a Salt, en pau i bé . És un prec a la convivència i contra la violència. Però també amaga un missatge directe a la classe política. Demana a tots els grups municipals que es deixin de diferències i que en els grans temes de ciutat arribin a un pacte, perquè independentment del color polític que governi hi hagi un consens sobre temes prioritaris com l'educació, l'urbanisme i la seguretat. El valor del text, segons Lluís Mateu, un dels portaveus de l'organització, és que els ciutadans de Salt han estat capaços d'asseure's junts en una mateixa taula. Gent de procedència molt diversa que ha arribat a un consens. "S'han trencat barreres", afirma esperançat.

El recorregut

Per on passarà?

La marxa començarà a la plaça dels Peixos, pujarà pel carrer Major fins a la plaça de la Llibertat i farà un tros d'Àngel Guimerà per arribar, finalment, a la plaça Lluís Companys, davant de l'Ajuntament. Pràcticament no circularà per la zona més conflictiva. Un servei d'ordre vetllarà perquè la marxa funcioni amb normalitat. L'acte acabarà amb la lectura del manifest, per part de la jutgessa de pau, i els Marrecs aixecaran una torre per simbolitzar que tots els ciutadans fan pinya junts.

Riscos

Quins perills hi ha?

El gran risc és la presència de col·lectius vinculats a l'extrema dreta que vulguin rebentar l'acte. L'organització ha fet una crida explícita que ningú entorpeixi la marxa, però en alguns fòrums d'internet circulen missatges que criden a boicotejar la manifestació. Les alarmes estan enceses i la presència policial serà molt gran.

El context

Com s'ha arribat aquí?

L'episodi va començar divendres de la setmana passada quan un grup d'una cinquantena de menors es van concentrar en memòria de Mohamed R., un noi de setze anys que va caure d'un cinquè pis quan fugia de la policia després de robar una motocicleta. Quan els joves es van dispersar van cremar contenidors amb un balanç final de tres detinguts. L'endemà a la nit uns desconeguts van cremar una dotzena de vehicles. Aquests actes vandàlics van fer créixer la indignació dels veïns i van obligar a blindar policialment la ciutat . La tensió s'ha accentuat amb la tràgica mort de Mohamed R. La comunitat musulmana està de dol però participarà en la marxa. Ho explicava el seu portaveu, Mohamed Houri: "És important que hi participem. No volem quedar-nos-en al marge. El problema no és del 40%, és de tots".

stats