Crònica 09/06/2011

Els errors del dispositiu policial del 27-M

En el dispositiu policial del 27 de maig es van produir dos errors fonamentals, segons va dir ahir Felip Puig: no van preveure bé l'arribada dels violents, ni hi va haver una bona coordinació amb la Urbana

M.c / C.a
2 min
Els errors del dispositiu policial del 27-M

Barcelona.Hores després de les càrregues policials a la plaça Catalunya del 27 de maig, el conseller d'Interior anunciava que elaboraria un "informe intern" per saber si s'havien produït errors en el dispositiu policial. Aquest informe ja està acabat i sí, Interior admet errors de coordinació amb la Guàrdia Urbana, i de falta de previsió de l'arribada de violents. El temps se'ls va tirar a sobre el matí de les càrregues policials, fet que va facilitar que centenars de persones col·lapsessin els accessos a la plaça.

El primer error es va produir al matí, quan els manifestants van trencar la línia policial, segons fonts policials, per la banda que defensava la Guàrdia Urbana. Per això, el titular d'Interior va anunciar ahir que en propers dispositius policials només hi haurà un únic responsable operatiu, que recaurà en mans de la policia de la Generalitat.

La falta de coordinació

El malestar entre els dos cossos s'ha notat aquests setmanes amb els encreuaments de crítiques entre uns i altres. Mentre que Hereu deia que no repetiria l'operació del desmantellament i un sindicat de la Urbana titllava els Mossos de "sicaris", el conseller amenaçava l'encara alcalde dient: "Potser ja no té una altra oportunitat de fer-ho".

El segon error admès per la conselleria d'Interior i que es fa constar en l'informe encarregat -que es basa en un minutatge de les accions del 27 de maig des de les 7 del matí, quan va començar l'operatiu, i fins a la tarda- fa referència a la falta de previsió de l'arribada de persones violentes. Segons Interior, no es va calcular bé el temps que duraria la tasca de neteja per part de l'Ajuntament, fet que va provocar un efecte crida en les xarxes socials.

Massa estona netejant

Centenars de persones anaven arribant a plaça Catalunya quan va saltar la notícia del desallotjament. La brigada mòbil es va quedar sense marge de maniobra. Els antidisturbis van tenir molts problemes per obrir pas als camions de la neteja, que volien entrar i sortir de la plaça Catalunya. Hi havia massa manifestants als voltants de la plaça i segons el conseller, la falta de previsió i la brutalitat d'alguns d'ells va provocar que es prengués la decisió de carregar contra ells. I en aquest sentit, Puig, després de dir que és el responsable de tot el que va passar, va acabar la compareixença derivant les culpes de la planificació del dispositiu al director general de Mossos, Manel Prat.

Interior ha incorporat a l'informe imatges que demostrarien "que moltes han estat manipulades", segons asseguren fonts del departament. Però, en canvi, ahir es va decidir no exhibir aquestes imatges i les mateixes fonts donen a entendre que no les faran públiques. Algunes de les fotografies ja circulen per la xarxa com per exemple, la seqüència d'imatges d'un jove en cadira de rodes que assegurava que havia estat agredit. A les fotografies es veu la brigada mòbil dels Mossos carregant contra un dels manifestants que s'amagava darrere del jove invàlid.

stats