EDUCACIÓ
Crònica 19/01/2011

Les escoles que separen nens i nenes temen el veto

Isaac Salvatierra
2 min

Barcelona.Les escoles que separen nens i nenes van rebutjar ahir en bloc la voluntat del govern espanyol de prohibir les subvencions a l'educació diferenciada, recollida en l'avantprojecte de la llei d'igualtat de tracte. En un comunicat, EASSE Catalunya -l'associació que les aplega- considera que la llei no té "cap fonament pedagògic" i que respon "exclusivament a motius ideològics". "És sorprenent que el govern espanyol decideixi desmarcar-se del model d'educació diferenciada, just quan està creixent amb força en diversos països occidentals per pal·liar el fracàs escolar, impulsar l'accés de la dona a carreres científiques i tècniques i millorar la convivència a les aules", diu Teresa Martínez, presidenta d'EASSE Catalunya.

L'article 16.2 de l'avantprojecte, que l'executiu de Rodríguez Zapatero encara ha de negociar al Congrés, diu: "En cap cas els centres educatius que excloguin de l'ingrés grups o persones individuals per raó d'alguna de les causes establertes en la llei podran acollir-se a qualsevol tipus de finançament públic". Una de les "causes" citades és el sexe. El 2008 el Tribunal Suprem va dir que l'educació segregada és legal, però que les comunitats autònomes podien, si volien, negar el concert educatiu, com ja ha passat a Cantàbria. Ara l'executiu podria prohibir per llei aquestes subvencions en el conjunt de l'Estat, cosa que la Generalitat rebutja. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de fet, va donar fa uns dies arguments pedagògics per defensar les subvencions a les escoles que separen per sexes.

Diversos estudis, com el mateix informe PISA de l'OCDE, certifiquen que les nenes treuen més bons resultats que els nens. A Catalunya hi ha 18 escoles que només admeten nens o nenes, totes vinculades a l'Opus Dei. L'avantprojecte de llei espanyol podria presentar un conflicte de competències amb la Generalitat. Tampoc està clar amb el redactat actual si es prohibirien els concerts ja existents o només els nous. Totes les escoles catalanes d'aquest tipus són concertades.

stats