Crònica 18/03/2011

Els esforços per refrigerar Fukushima contenen la radiació

Helicòpters i camions segueixen ruixant la central de Fukushima per refredar-la i, així, evitar les fuites radioactives. De moment ho han aconseguit atenuar, però la radiació s'ha estès pel territori japonès.

Oriol March
3 min
Els helicòpters recullen aigua de mar per a la central.

Barcelona.Els helicòpters i els camions que ruixen amb aigua la central nuclear de Fukushima estan aconseguint, de moment, el seu objectiu: refredar la instal·lació per evitar una catàstrofe radioactiva. Segons van explicar en roda de premsa els responsables de la Tokio Electric Power (Tepco), l'empresa responsable de la central, la radiació va baixar ahir prop de 20 punts gràcies als 30.000 litres d'aigua que es van llançar per mar i aire als reactors 3 i 4, els més perillosos a hores d'ara a nivell radioactiu.

Ara bé: malgrat que han aconseguit atenuar la radiació, la situació segueix sent complicada. Els dos reactors esmentats pateixen problemes seriosos a la seves respectives piscines, els habitacles destinats a refrigerar les barres de combustible nuclear, altament contaminant. A tot plegat s'hi afegeix que el reactor 3 utilitza una mescla d'urani i plutoni, un material que és més radioactiu que la resta dels que es fan servir a la central. I això, en cas de fuga, portaria a un escenari pitjor: el plutoni pot causar càncer fins i tot si s'ingereix en quantitats molt petites.

Hores abans que els responsables de Tepco compareguessin davant els mitjans, l'alarma es va encendre quan un portaveu de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) va qualificar de "molt greu" la crisi a Fukushima, especialment perquè en algunes localitats situades a menys de 30 quilòmetres de la planta nuclear la contaminació ha augmentat "de manera significativa" en les últimes 24 hores, amb nivells de fins a 0,17 milisieverts per hora. L'exposició a 100 milisieverts per any és el llindar acceptat pels experts per considerar evident el risc de càncer. Segons va explicar Graham Andrew, conseller de l'OIEA, l'entitat ja ha rebut dades de radiació de 47 ciutats japoneses, fins i tot de la capital, Tòquio.

Restabliment elèctric

Mentre l'abast de la radiació augmentava, Tepco va facilitar una dada per a l'esperança: els enginyers japonesos han aconseguit connectar un cable elèctric extern al reactor 2 de la central. Malgrat això, segons va informar l'OIEA, aquesta actuació encara no ha servit per retornar el flux d'energia a Fukushima. La idea és tornar a connectar l'electricitat quan s'hagi acabat de ruixar el reactor número 3. Aleshores serà el moment de tornar a encendre les bombes del sistema de refrigeració del complex nuclear. Aquest pas seria fonamental per refredar les piscines que resguarden el combustible dels reactors. La seva temperatura habitual i recomanable és de 25 graus, mentre que dimarts la del reactor 3 va arribar als 84 graus.

Si no s'atura l'escalada de temperatura, les barres de combustible nuclear -que mesuren quatre metres - allotjades a les piscines tenen tots els números per fondre's. I, si finalment ho fan, acceleraran la fusió del nucli, una circumstància contra la qual les autoritats lluiten amb totes les seves forces. L'emissió radioactiva provinent d'aquest procés dibuixaria el panorama més perillós dels que planen sobre Fukushima i el seu entorn.

El pitjor auguri

La fusió del nucli és un procés que encara desperta molts interrogants, però els científics sí que convergeixen a assenyalar que el material resultant de la fusió podria arribar a fondre les parets d'acer -de més de quinze centímetres de gruix- que envolten el recipient on hi ha el combustible nuclear. Una fuita com aquesta seria el pitjor dels escenaris possibles per les seves conseqüències a nivell de radiació exterior.

Per evitar-ho hi ha treballadors de la planta de Fukushima que estan disposats a deixar-hi la vida. Almenys vint han patit una radiació gairebé mortal. N'hi ha que, al cap de deu minuts d'exposició, demanen marxar a causa de la fatiga i les nàusees. La comparació amb els kamikazes és, ja, inevitable.

stats