ENERGIA
Crònica 14/03/2012

El govern espanyol no descarta apujar la llum a l'abril

El consumidor podria acabar pagant la bombolla del sistema elèctric espanyol. El ministre d'Indústria no descarta apujar a l'abril el rebut de la llum per reduir els 24.000 milions de dèficit elèctric.

Joan Faus
2 min
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, no descarta apujar el rebut de la llum per fer font al creixent dèficit del sistema elèctric espanyol.

MADRID.La tarifa elèctrica podria pujar al mes d'abril. Aquesta és una de les possibilitats que va enumerar ahir el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per reduir el dèficit tarifari del sistema elèctric espanyol, que és d'uns 24.000 milions d'euros. Es tracta de la diferència entre els ingressos de les elèctriques (a través de la tarifa) i el cost real del sistema (generació, transport i distribució).

Un dèficit que no vol assumir el govern espanyol sol, ni tampoc les companyies elèctriques ni les renovables, i que sembla inevitable que acabi esquitxant al consumidor. Soria va assegurar, en un acte a Madrid, que totes les parts hauran de solucionar la bombolla, però que no seria "sostenible" que el més perjudicat sigui l'usuari.

Tot i això, va repetir dues vegades que no es pot descartar un increment del rebut de la llum en el pròxim trimestre, és a dir, a l'abril, i que dir el contrari seria "faltar a la veritat". Que hi hagi pujada o no "dependrà de l'evolució del preu del petroli", que està en augment, i del que es faci amb la part regulada, els anomenats peatges, que suposa la meitat del rebut. L'associació de consumidors FACUA va criticar ahir un possible augment del preu de la llum en assegurar que només Malta i Xipre tenen tarifes elèctriques més elevades que Espanya.

El que sí que va voler deixar clar el ministre és que no es produirà una rebaixa del voluminós deute que el consumidor manté amb les elèctriques espanyoles. Tot i que fa unes setmanes es va plantejar aquesta possibilitat, cosa que va enfurir el sector, ahir Soria va ser taxatiu: "No ens hem plantejat en cap moment una quitança".

Una bombolla creixent

El dèficit tarifari, ideat l'any 2000, el financen les cinc grans elèctriques: Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC (filial de la portuguesa EDP) i l'alemanya E.ON. Aquestes empreses cobren la diferència entre ingressos i costos a través de les titulitzacions, emissions de deute amb l'aval de l'Estat. La bombolla ha anat creixent i arribarà aquest any als 30.000 milions -equivalent al consum anual de tots els espanyols- si no s'actua. Les companyies elèctriques i les renovables s'han embrancat en una guerra dialèctica sobre qui ha d'assumir la responsabilitat.

La Comissió Nacional de l'Energia va presentar fa uns dies les seves propostes, no vinculants, per reduir el dèficit de tarifa. Demana que s'augmentin els peatges, es frenin les subvencions a l'energia termosolar -les ajudes a les renovables són part de la causa del dèficit- i es fixi un impost sobre el gas natural i la gasolina. Ahir Soria va dir que no comparteix moltes d'aquestes propostes, i va avançar que aviat es presentaran algunes mesures, però que el gruix de la reforma energètica trigarà "més temps".

stats