ENERGIA
Crònica 24/12/2011

El govern espanyol assegura que la tarifa elèctrica no pujarà al gener

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, assegura que no es planteja apujar el preu de la llum al gener. Tot i això, el Tribunal Suprem ha donat la raó a les empreses, que demanen un augment del 30%.

B.a.
2 min
El nou titular del ministeri d'Indústria, José Manuel Soria,  ha de decidir si apuja o no el preu de l'electricitat al gener.

BARCELONA.El nou ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va assegurar ahir que l'executiu no es planteja una pujada de la tarifa elèctrica a la revisió del gener. "S'hauran de trobar fórmules perquè el dèficit de la tarifa elèctrica no recaigui en els consumidors", va declarar ahir Soria a RNE.

Soria va afegir que té la intenció de reunir-se amb les empreses del sector per trobar solucions davant "el greu problema" del dèficit de tarifa, que ja supera els 22.000 milions d'euros. Aquest dèficit s'ha format al llarg dels últims anys en desviar fora del rebut de la llum l'increment de costos del sistema de generació de l'electricitat. El ministre es va mostrar partidari de "buscar fórmules" perquè aquest forat no afecti els consumidors.

La tarifa d'últim recurs (TUR) que tenen més de 20 milions de clients es compon pràcticament al 50% del cost de l'energia i els peatges. Aquesta és la part variable en què es recullen els costos regulats del sistema elèctric. A la subhasta d'aquesta setmana el cost energètic s'ha abaratit un 10%, cosa que vol dir que permetria augmentar els peatges que cobren les companyies, i que serviria per reduir el dèficit.

Precisament, les declaracions del ministre es van produir després de saber que el Tribunal Suprem havia suspès la decisió del ministeri d'Indústria de rebaixar en un 12% els peatges de la llum per compensar l'encariment del preu de l'energia, segons van informar ahir diversos mitjans digitals citant Europa Press. La baixada dels peatges de la llum -un acord a què van arribar PP i PSOE poc abans del canvi de govern- forçava una congelació de la tarifa elèctrica. L'última revisió del preu es va fer a l'octubre.

Recurs

La interlocutòria del Tribunal Suprem, emès el 20 de desembre i que no admet recurs, recull les pretensions d'Iberdrola i Endesa, les companyies que havien presentat el recurs, i que han vist així escoltades les seves demandes. Totes dues empreses havien denunciat la baixada dels peatges. El Suprem utilitza arguments com ara que la tarifa de la llum ha de reconèixer tots els costos i que la decisió del govern produeix "greus perjudicis tant per a l'estabilitat del sistema elèctric com per a les empreses elèctriques afectades". De fet, segons els càlculs del sector, caldria una pujada dels peatges del 30% per contenir el dèficit de tarifa.

L'alt tribunal també va decidir suspendre l'article 5 de la mateixa ordre, que establia que l'administració posposava un pagament relacionat amb els drets de cobrament del dèficit del sistema elèctric corresponent al 2011. En concret, l'ordre indicava que aquesta partida es comptabilitzaria el 2012.

stats