SANITAT
Crònica 17/03/2012

El govern espanyol atorga llibertat a les autonomies en el copagament

El govern espanyol dóna via lliure perquè taxes sobre els fàrmacs com la catalana s'estenguin a tot l'Estat. Hauran de proposar-ho les comunitats. La cimera clau serà després de les eleccions andaluses.

Auri Garcia Morera
3 min
SATISFACCIÓ DEL CONSELLER 
 El conseller de Salut, Boi Ruiz, va celebrar ahir que l'euro per recepta es pugui estendre a  tot l'Estat, en una visita a l'hospital de Can Ruti.

BARCELONA.L'aprovació de l'euro per recepta de dimecres passat al Parlament ha fet que els canvis en el copagament dels medicaments deixin de ser un tema tabú, i el mateix govern central s'hi comença a mostrar receptiu. Els especialistes consultats per l'ARA creuen que cal transformar el model.

Porta oberta amb matisosSaénz de Santamaría trasllada la iniciativa a les comunitats

La vicepresidenta del govern espanyol va assegurar ahir que la introducció d'una nova taxa farmacèutica a tot l'Estat "no està sobre la taula del consell de ministres". De tota manera, Saénz de Santamaría va deixar la porta oberta a la possibilitat que la mesura aprovada pel Parlament, de la qual va destacar els aspectes positius, s'estengui a la resta de comunitats. El matís és que l'executiu esperarà que siguin les autonomies les que ho proposin, en el marc del consell interterritorial de sanitat. Un òrgan que celebrarà la pròxima reunió un cop hagin passat les eleccions andaluses.

El conseller ho celebraBoi Ruiz, satisfet perquè l'euro per recepta es pugui estendre

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, celebra que l'aprovació de la taxa hagi obert el debat a la resta de l'Estat. "Si hi ha altres comunitats autònomes que ho veuen bé i decideixen implantar-ho, n'estem encantats", va dir ahir Ruiz en resposta a les declaracions de dijous de diversos dirigents del PP. El conseller, que va inaugurar les instal·lacions de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a l'Hospital Can Ruti de Badalona, va explicar que la nova taxa fa possible la "sostenibilitat" del sistema sanitari i que serà un element "regulador" davant de certs abusos.

Justificada pels analistesEls experts consultats per l'ARA aproven la taxa catalana

Jaume Puig-Junoy, professor del departament d'economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), creu que l'euro per recepta "s'ha de situar en el context" de reducció del dèficit. "Es vulgui o no es vulgui, s'ha d'acabar repercutint en la sanitat perquè és el peix gros de la despesa autonòmica", explica. Manel Peiró, coordinador de les activitats d'Esade al sector sanitari, precisa que "l'Estat espanyol és un dels primers del món en nombre de receptes per habitant" i afegeix que la despesa farmacèutica ja era un problema abans de la crisi. Vicente Ortún, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UPF, diu que, "en resum", hi està a favor.

Els punts foscos de la taxaPoc dissuasiva, poc significant i amb dificultats per gestionar-la

Vicente Ortún pensa que la taxa hauria de ser dissuassiva. "El Govern diu que ho és, però jo crec que és recaptadora", alerta. La taxa dissuassiva ideal s'hauria de formular de manera que aconseguís no recaptar. A més, diu Ortún, els 180 milions previstos són "la xocolata del lloro". Jaume Puig-Junoy tampoc creu que la voluntat sigui dissuassiva, com diu el Govern, i avisa que poden sorgir dificultats a l'hora d'aplicar-la: "S'haurà de saber gestionar bé el límit per a cada persona, saber quants medicaments se li han prescrit i quan arribi al límit no cobrar-li". El professor de la UPF també apunta que pot costar identificar qui n'ha d'estar exempt i qui no.

Un model que és injustEl copagament existent carrega un 40% del cost als treballadors

Els tres analistes consultats per l'ARA creuen que el model de copagament farmacèutic vigent, que carrega el 40% del cost dels fàrmacs a tots els ciutadans en edat activa i els subvenciona íntegrament per als pensionistes, s'hauria de replantejar per complet. "Haurien de canviar els criteris, que no tenen cap mena de sentit, i aquesta distinció hauria de passar a la història", diu Puig-Junoy. El seu model és Alemanya, en què la quantitat pagada té un límit anual proporcional a la renda. Vicente Ortún considera el model actual un "disbarat" i posa l'exemple d'Amancio Ortega, que té tots els medicaments gratuïts. Per Manel Peiró, "el que tindria més sentit és que es vinculés als nivells de renda".

Relació cost-eficiènciaProposen que no es cobreixin els medicaments menys eficients

Els analistes també proposen canvis en el finançament públic perquè tingui en compte el cost-eficiència de cada fàrmac. "A França en els més efectius i amb un preu més raonable gairebé no hi ha copagament, i en els menys útils i amb un preu més alt la part que paga l'usuari és més elevada", diu Puig-Junoy, que afegeix que els menys eficients no haurien d'estar coberts pel finançament públic. Ortún detalla que "hi ha medicaments que no serveixen per a res i que països com Suècia o Holanda no financen".

Per la seva part, Manel Peiró veu important prendre altres mesures: reformes profundes com ara el fraccionament de l'ICS. "El moment actual és una oportunitat, tothom està més receptiu per acceptar mesures que són indispensables".

stats