LES EMPRESES DE RUIZ-MATEOS
Crònica 19/02/2011

El goven espanyol es desentén dels problemes de Nueva Rumasa

L'empresari José María Ruiz- Mateos ha culpat els bancs de no deixar-li diners i s'ha enrocat en una suposada campanya en contra. El govern espanyol, però, respon que els consumidors s'han d'informar.

Miquel Codolar
2 min
Treballadors de les empreses de Ruiz-Mateos estudien iniciar mobilitzacions perquè tenen por de perdre la feina.

Madrid.La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va defensar ahir que el govern espanyol ha fet "tot el que estava a les seves mans" avisant en set ocasions els consumidors dels riscos dels productes d'inversió de Nueva Rumasa. Va dir que "poca cosa més s'hi pot fer", tot i que l'Estat seguirà "vigilant" perquè no torni a passar. El ministre de Presidència, Ramon Jáuregui, va manifestar el seu "respecte per qualsevol decisió d'una empresa privada". I altres veus, com la del president del Senat, Javier Rojo, van voler ser previsores. "En té la culpa el govern? No, però no sé per què em sembla que se n'acabarà parlant, del govern", va afirmar.

I va encertar. L'endemà de l'anunci del conglomerat industrial de la família Ruiz-Mateos de fer un preconcurs de creditors per a deu empreses, hi ha va haver crítiques cap al govern espanyol per haver deixat arribar l'empresa a aquesta situació i advertències als consumidors sobre la perillositat dels productes que ofereixen interessos excessius.

Les organitzacions de consumidors van coincidir a demanar als ciutadans que desconfiessin de les inversions que ofereixen grans interessos. El portaveu de la Confederació de Consumidors i Usuaris (Cecu), Antonio López, va indicar a Efe que els petits inversors es troben en la situació "més desfavorable" de tots els afectats, perquè seran "els últims a cobrar, en cas que ho arribin a fer". Per això va recomanar als ciutadans que s'informin rigorosament abans d'invertir els seus diners a partir d'ara.

Altres van anar més enllà acusant directament el govern espanyol. Les organitzacions OCU i FACUA consideren que cal un canvi legal per evitar que ofertes com les de Nueva Rumasa "no segueixin escapant-se" de la supervisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). També van lamentar que ni l'administració de l'Estat ni la de les autonomies hagin intervingut per analitzar una publicitat "amb indicis de ser enganyosa". En el mateix sentit, el PP va lamentar una falta d'exigència a Nueva Rumasa quan "hi havia elements per estar preocupats".

Però la realitat és que la companyia encara se'n podria sortir. Té tres mesos per renegociar amb els seus creditors un nou calendari de pagaments i un pla per al concurs de creditors per utilitzar en cas que no aconsegueixi arribar a cap acord. Tot i això, els inversors ja estudien com exigir els seus drets. Es podrien agrupar per iniciar accions penals per estafa en cas que puguin comprovar que els diners per pagar els inversors s'hagin utilitzat per pagar deutes i no per fer noves inversions. Els sindicats CCOO i UGT ja van manifestar ahir que estudien diverses línies d'actuació, com personar-se al procés.

Abans d'aquestes accions, però, hi podria haver manifestacions dels treballadors en els pròxims dies. CCOO va anunciar que els 400 treballadors de Barcelona i Parets del Vallès de Cacaolat-Letona estan pensant a manifestar-se "per evitar conflictes d'impagaments", tot i que no és de les deu empreses afectades i diuen que té beneficis. Treballadors d'altres empreses de Nueva Rumasa com Clesa, Royne o Carcesa van denunciar retards en els salaris.

stats