SUBHASTA DE LLETRES DEL TRESOR
Crònica 19/04/2011

Els dubtes dels rescats de Portugal i Grècia fan més car el deute espanyol

El Tresor espanyol va vendre ahir 4.658 milions d'euros en lletres a 12 i 18 anys. Ho va haver de fer gairebé un punt per sobre de l'última col·locació, de manera que va recuperar el preu del 10 de març.

Toni Garganté
2 min
L'augment del preu del deute i la pressió dels mercats es pot traslladar tard o d'hora en els tipus d'interès que apliquen els bancs.

Barcelona.La situació del deute espanyol d'enguany no té res a veure amb la de fa un any, justament coincidint amb la setmana de Sant Jordi. Llavors ja es va iniciar el que al maig es confirmaria com un dels períodes més durs en la pressió del preu del deute. En els últims 12 mesos, la situació s'ha relaxat a poc a poc.

La petició de rescat per part de Portugal del 6 d'abril va fer témer un altre cop un efecte immediat sobre Espanya, que finalment no es va produir. Però ahir la prima de risc del deute sobirà va pujar i va arribar al nivell del 10 de març després de trencar una ratxa de cinc subhastes consecutives en les quals s'havia pogut reduir l'interès. El Tresor va haver d'apujar ahir gairebé un punt el preu de les lletres a 12 i 18 mesos per col·locar un total de 4.658 milions d'euros. L'operació va quedar en la banda baixa sobre la voluntat de comercialitzar fins a 5.500 milions, tot i que la demanda va ser elevada, situada en els 8.000 milions.

En concret, es van subhastar 3.509,30 milions en lletres a un any amb un interès del 2,90% (enfront del 2,18% de l'anterior subhasta), i 1.149,69 milions amb una rendibilitat del 3,4%, superior al 2,5% del mes de març. El risc de país, que es compara amb el diferencial del bo espanyol a 10 anys respecte al mateix producte alemany va començar la sessió en els 204 punts bàsics, però va arribar als 223, en el marge més alt des del 10 de març. De tota manera, aquestes diferències no tenen res a veure amb les dels bons portuguesos -amb un diferencial de 548 punts-, els irlandesos (603 punts) i els grecs (1.035 punts).

El professor de finances de l'escola de negocis Eada, Ramon Alfonso, va argumentar que els rumors sobre la possibilitat de la reestructuració del deute de Grècia i Portugal van fer augmentar el risc sobre Espanya, però que "es tracta d'una reacció a curt termini". D'altra banda, l'agència internacional Standard & Poors va anunciar que rebaixava a negativa la perspectiva de la qualificació de risc dels Estats Units. "Si aquesta notícia s'hagués produït al matí, abans de la subhasta de deute espanyol, els preus encara haurien crescut més", va afegir Alfonso.

El professor d'Eada explica: "Sóc optimista perquè la situació de l'economia espanyola és molt millor amb dades objectives. Aquestes correccions dels preus del deute penso que tornaran a millorar a mitjà termini. Una altra cosa són les declaracions recents de l'expresident del govern José María Aznar que deien que espanya ja tenia dificultats per pagar el seu deute". Ahir, en canvi, el president del PP, Mariano Rajoy, es va mostrar convençut que l'economia espanyola no necessitarà cap rescat, segons informa l'agència Efe.

stats