Crònica 01/03/2012

Els bancs espanyols acaparen el 20% del mig bilió del Banc Central Europeu

T.g.
1 min
Mario Draghi.

BARCELONA.Uns 800 bancs van demanar ahir 529.000 milions d'euros per finançar-se al Banc Central Europeu (BCE). Moltes més entitats que les 523 que van participar en la primera anomenada barra lliure de crèdit del 21 de desembre. Com que es van poder descomptar més actius com a garantia, hi va haver una llista més llarga de bancs que van voler els diners del BCE.

En canvi, la quantitat demanada va ser similar, tot i que superior, als 489.190,75 milions sol·licitats a finals de desembre. Sembla que els sanejaments dels bancs s'han avançat, perquè les previsions inicials de demanda per a la subhasta d'ahir arribaven al bilió d'euros.

Les entitats espanyoles van demanar una quantitat superior als 106.000 milions, cosa que representa el 20% del total, segons diverses fonts consultades. L'èxit de l'emissió del BCE, que presideix Mario Draghi, es basa en el fet que té un cost de només l'1% i que es pot tornar a tres anys. El seu objectiu és injectar liquiditat als mercats financers, especialment al de deute sobirà. Els bancs espanyols van comprar al gener deute sobirà per valor de 20.500 milions, un 8% més que el mes anterior, segons les dades del mateix BCE. Una vegada acabada la subhasta d'ahir, la prima de risc espanyola es va relaxar fins als 316,5 punts, amb un rendiment del 4,9%.

La segona emissió d'ahir, i segurament l'última, pot dirigir-se igualment a apaivagar encara més la volatilitat de les primes de risc, i també pot anar a parar a la borsa. En tot cas, no hi ha unanimitat a l'hora de determinar si aquesta liquiditat servirà per incrementar l'accés al crèdit.

stats