MESURES D'AUSTERITAT
Crònica 21/04/2012

Els estrangers que no cotitzin no tindran metge gratis

El govern espanyol modificarà la llei d'estrangeria per evitar que els estrangers accedeixin a la targeta sanitària només amb l'empadronament. Amb la mesura es volen estalviar 1.500 milions d'euros.

Lara Bonilla
2 min
RETALLADES DELS SERVEIS  Els ministres d'Educació i Sanitat van comparèixer ahir per explicar els ajustos en els serveis públics.

BARCELONA.L'empadronament ja no serà requisit suficient per obtenir la targeta sanitària i, per tant, tenir dret als serveis sanitaris gratuïts. Cada any més de 700.000 estrangers reben atenció sanitària a l'Estat i generen una despesa de 917 milions d'euros. Per posar fre a aquest ús "indegut" i "fraudulent" dels serveis sanitaris -en paraules de la ministra de Sanitat, Ana Mato- el govern espanyol va acordar ahir modificar la llei d'estrangeria, per evitar que els estrangers puguin accedir a la targeta sanitària només amb l'empadronament. "Ara es demanarà un seguit de requisits més que seran els mateixos que els dels espanyols", va dir ahir Mato després del consell de ministres en què, entre altres mesures, es va aprovar el decret per reduir 7.000 milions d'euros en sanitat.

A partir d'ara, a més d'estar empadronats, els estrangers hauran de cotitzar a la Seguretat Social. Hauran de provar que "viuen realment aquí, que hi treballen i que paguen impostos", va dir Mato. La ministra vol evitar "els abusos" en les prestacions sanitàries "d'immigrants no comunitaris que porten les seves famílies exclusivament per utilitzar els nostres serveis sanitaris", va dir. En l'avantprojecte de la llei òmnibus, el Govern va incloure sis mesos mínims d'empadronament per accedir a la sanitat, un requisit que xocava, però, amb la llei estatal que ara es reformarà.

Amb aquestes mesures, l'executiu de Rajoy pretén estalviar 1.500 milions d'euros, el gruix dels quals, uns mil milions, provindran del control dels "abusos" dels pacients europeus, els anomenats "turistes sanitaris". "Fins i tot persones amb una solvència econòmica més gran que els espanyols vénen a rebre assistència i el país corresponent no ens torna els diners", va dir Ana Mato. Per evitar-ho, es revisaran alguns convenis internacionals i s'adaptarà una normativa europea que permet la lliure circulació però prohibeix "explícitament" desplaçar-se a un altre estat membre amb l'únic objectiu de rebre assistència sanitària. Als CAP i hospitals de la costa catalana coneixen bé els "turistes sanitaris". Són, sobretot, pensionistes europeus que passen aquí les vacances i aprofiten per fer-se operacions que al seu país haurien de pagar o per obtenir fàrmacs més barats. Només a Catalunya es destinen més de 70 milions d'euros anuals per atendre'ls.

Llum verda al copagament

El decret, que permetrà un estalvi de 7.000 milions d'euros en la sanitat pública -que acumula un dèficit de 16.000 euros-, també inclou el copagament dels fàrmacs en funció de la renda dels ciutadans, inclosos els pensionistes, que pagaran el 10% del preu dels medicaments amb un màxim mensual d'entre 8 i 18 euros. Els ciutadans actius pagaran entre el 40% i el 60% del preu i els fàrmacs seran gratuïts per als aturats sense prestació i les persones que cobren pensions no contributives. També s'ha acordat adaptar els envasos dels medicaments a la durada dels tractaments i es deixaran de finançar fàrmacs obsolets o sense eficàcia terapèutica.

stats