CIÈNCIA
Crònica 30/03/2012

Un estudi explica l'origen dels diferents tipus de vida a la Terra

M.l.f.
1 min
Anàlisi d'un bacteri en un laboratori.

BARCELONA.La vida a la Terra es va originar fa 3.000 anys. Què va fer que, partint d'un origen comú, apareguessin les diferents espècies? Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) han trobat algunes de les claus que poden explicar com les espècies es van dividir en tres grans dominis: els eucariotes (que inclou tots els animals, plantes i fongs), els bacteris i els arqueobacteris (organismes similars als bacteris que viuen en condicions extremes).

La revista Cell publica els resultat d'aquest estudi, per al qual s'ha comparat el genoma de 500 organismes. Va ser l'aparició d'uns enzims específics per a bacteris i eucariotes el que va afavorir la separació de les espècies. Són els responsables que, en definitiva, evolucionessin cap a estructures tan diferents. Aquests enzims no són presents en els arqueobacteris.

Els canvis genètics van fer que els organismes s'adaptessin més bé a l'entorn i van facilitar una eficiència òptima de traducció de proteïnes. "No entenem exactament per què apareixen aquests enzims, però és evident que són un factor que contribueix a la separació dels genomes", explica Lluís Ribas de Pouplana, investigador ICREA a l'IRB Barcelona. Pel que han pogut veure, aquests enzims modifiquen components del material genètic dels organismes, amb la qual cosa s'esculpeixen lentament formes diferenciades. Els investigadors creuen que poden ser útils per a aplicacions biomèdiques, fent-los servir per manipular el comportament genètic dels organismes amb l'objectiu que produeixin més proteïnes. "Per exemple, la insulina humana la fa un bacteri que, amb aquest descobriment, podríem optimitzar", explica Ribas.

stats