UNIÓ EUROPEA
Crònica 03/02/2012

Els eurodiputats dels Països Catalans, ¿més ganduls?

Laia Forès
2 min
L'activista Miquel Català en un acte al Parlament Europeu acompanyat dels eurodiputats catalans.

BRUSSEL·LESCatalunya és el 28è soci de la Unió Europea (UE). El somni de molts s'ha convertit en realitat, almenys en una web, Mepranking.eu. La pàgina, creada per l'informàtic Miquel Català, avalua la feina que fan els 754 eurodiputats i inclou els Països Catalans com a soci europeu. La web, molt popular entre els polítics, fa un rànquing dels europarlamentaris a partir de paràmetres com ara la seva assistència a les sessions plenàries, els informes parlamentaris elaborats i les preguntes o opinions expressades. La informació surt de les estadístiques oficials de l'Eurocambra. I el número 1 del rànquing, el que més treballa, és l'eurodiputat català d'ICV, Raül Romeva.

Les xifres són espectaculars: ell sol suma 1.629 activitats entre preguntes, mocions i informes des de l'inici de l'actual legislatura, el juliol del 2009. El segueixen el portuguès del Grup Popular Nuno Melo, amb 1.258 activitats, i l'austríac Andreas Mölzer, dels no inscrits, amb 1.204. Entre els catalans, el segon més ben situat és el convergent Ramon Tremosa, que ocupa el 22è lloc de la classificació, seguit del popular Alejo Vidal-Quadras, vicepresident de l'Eurocambra, en el lloc 177.

L'altra cara de la moneda són els catalans, balears o valencians que tenen tendència a escalfar la cadira. Amb la posició número 627 hi ha la diputada balear del PP Rosa Estaràs, amb només 35 activitats. La segueix de prop per la cua, al lloc 625 i amb 36 activitats, el socialista Raimon Obiols. De fet, els Països Catalans no surten gaire ben parats de la classificació: per estats membres, ocupa la posició número 22 de 28 socis europeus, malgrat tenir dos diputats entre els primers 25 més productius.

Romeva, satisfet

No cal mirar la web que controla l'activitat dels parlamentaris per saber que Raül Romeva és un dels més actius. La seva frenètica activitat a Brussel·les i a Estrasburg -també a les xarxes socials i al seu propi blog- és ben coneguda pels seus companys. Ja en l'anterior legislatura apareixia com el diputat més actiu en altres webs que també ofereixen una classificació similar. "Ser el número 1 en el rànquing serveix, almenys, perquè quan vas a Catalunya no es qüestioni què estàs fent a Brussel·les", explica Romeva.

L'activisme de Català

L'autor de la web és un conegut activista lingüístic lleidatà que lluita des de fa anys perquè la llengua pròpia de Catalunya es converteixi en oficial a la Unió Europea. Miquel Català va copiar i traduir el 2008 la pàgina web oficial del Parlament Europeu i va lliurar 32.000 signatures a l'Eurocambra per reclamar l'oficialitat del català. Entre les seves peripècies per defensar la llengua, el jove va viatjar en bicicleta des de París fins a Brussel·les, on va ser rebut per un grups d'eurodiputats catalans, que li van agrair el gest.

En la lluita de l'activista lleidatà no tot han estat satisfaccions. La còpia de la pàgina web oficial del Parlament Europeu no va fer gens de gràcia als responsables de l'Eurocambra, que ho van considerar un acte de pirateria. Ara Català torna a la càrrega amb la seva web Mepranking.eu, on, a banda d'avaluar la feina dels eurodiputats, aprofita per reivindicar la independència dels Països Catalans.

stats