Crònica 18/06/2011

Els eurodiputats exigeixen que el català s'oficialitzi amb el croat

Jordi Benavente
1 min
L'eurodiputat Raül Romeva (ICV) ahir al Parlament català.

BARCELONA.Els eurodiputats Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Ramon Tremosa (CiU) van presentar ahir una declaració conjunta al Parlament de Catalunya amb què insten el govern espanyol perquè sol·liciti l'oficialitat del català a Europa quan s'obrin les negociacions per a l'adhesió de Croàcia a la UE i es reformi el Tractat perquè el croat pugui ser llengua oficial.

Els tres eurodiputats -Badia no hi era, per motius personals- van dir que no admetre el català és una "anomalia democràtica", sobretot ara que el Tractat de Lisboa reconeix, com a origen de la legitimitat a la Unió, "no només els estats, sinó també els ciutadans". Impedir l'ús de la llengua catalana a la política europea és una manera de "mantenir l' statu quo franquista, assumit pels dos grans partits espanyols", va afegir Tremosa.

El cost econòmic de la incorporació del català a Europa seria "mínim". Junqueras va assegurar que la majoria de traductors espanyols del Parlament Europeu parlen català. "Només haurien de traduir a l'anglès les nostres intervencions", va dir l'eurodiputat d'ERC. "Menteix el que argumenta un cost econòmic elevat", va subratllar Tremosa.

La Unió Europea ha acordat incorporar Croàcia al Parlament Europeu el 2013. Ara ho han de ratificar els 27 estats membres. Tot seguit, caldrà modificar el Tractat de la UE per declarar el croat llengua oficial. "Només demanem que l'Estat espanyol aprofiti per posar el tema de l'oficialitat del català sobre la taula", va dir Romeva. La llengua catalana és la tretzena amb més parlants de la UE, però encara no és oficial. Aquest fet "inquietant", segons Tremosa, és una "assignatura pendent" i "un dret fonamental bàsic" que cal satisfer d'una vegada.

stats