LA CRISI DE L'EUROZONA
Crònica 01/11/2011

El deute europeu enfonsa la nord-americana MF Global

MF Global, broker de Nova York, ha demanat acollir-se a la llei que regula les suspensions de pagaments als EUA. L'elevada exposició al deute europeu, especialment italià i espanyol, n'és la causa.

Ignasi Pujol
2 min
El deute europeu enfonsa  la nord-americana MF Global

Barcelona.Els mals presagis del president nord-americà, Barack Obama, s'han complert i la crisi del deute a l'eurozona s'ha endut la primera víctima a l'altra banda de l'Atlàntic. L'operador borsari nord-americà MF Global, va iniciar ahir els tràmits per acollir-se al capítol 11 de la llei de bancarrotes dels Estats Units al Tribunal Federal de Nova York per culpa de la seva elevada exposició al deute sobirà europeu.

Amb un deute de 39.700 milions de dòlars (28.053 milions d'euros) i uns actius per valor de 41.000 milions de dòlars (28.972 milions d'euros), es tracta de la vuitena suspensió de pagaments més important de la història dels EUA.

La cotització de les accions de la firma amb seu a Manhattan va ser paralitzada en les operacions electròniques prèvies a l'obertura de la borsa de Nova York a causa de la seva caiguda després que diversos mitjans avancessin la declaració d'insolvència de la companyia.

Els títols de l'empresa -especialitzada en matèries primeres i derivats- ja havien tancat divendres amb una caiguda del 16%, afectats per la rebaixa de qualificació de les agències de ràting Moody's i Fitch. Des que va començar l'any les accions s'han desplomat un 85%.

El president i conseller delegat de MF Global és Jon Corzine, exgovernador de Nova Jersey i antic copresident del banc d'inversió Goldman Sachs. Corzine ha intentat imitar a MF Global el model dels grans bancs d'inversió.

Bons espanyols

Segons la presentació de resultats del segon trimestre de l'any fiscal -publicada dimarts passat-, MF Global té als llibres 6.292 milions de dòlars (4.446 milions d'euros) en deute sobirà europeu. Concretament el 51% (3.213 milions de dòlars) correspon a bons italians, el 18% (1.111 milions de dòlars) a deute d'Espanya, el 16% a Portugal, el 9% a Bèlgica i el 6% a Irlanda.

El principal creditor del brokerés el banc d'inversió JP Morgan, que reclama uns 1.200 milions de dòlars, seguit del banc alemany Deutsche Bank, amb un deute de 690 milions de dòlars. MF Global va iniciar aquest cap de setmana passat una ronda de negociacions per vendre's a Interactive Brokers per 1.000 milions, però com que no es va arribar a un acord, el grup s'ha vist obligat a declarar-se insolvent, segons The Wall Street Journal.

En general les companyies operadores de borsa no poden acollir-se al capítol 11 de la llei de bancarrotes dels EUA. Es veuen obligades a desprendre's dels seus actius, com en el cas de Bear Sterns el 2008 (els va vendre a JP Morgan), o a liquidar, com va fer la divisió de brokers de Lehman Brothers o la firma de Bernard Madoff.

El 25 d'octubre MF Global va reportar unes pèrdues de 191,6 milions de dòlars el segon trimestre de l'exercici fiscal i una facturació de 206 milions. Curiosament la presentació de resultats destacava que la liquiditat de la companyia es "manté sòlida", en 3.731 milions de dòlars.

stats