EL DEBAT DE L'ENERGIA
Crònica 14/07/2011

60.000 euros al dia en residus nuclears

Emmagatzemar els residus nuclears de l'antiga central de Vandellòs I a França costa a Espanya 60.000 euros diaris en concepte de lloguer. Només aquest 2011 s'han pagat més d'11,6 milions d'euros.

Dani Revenga
2 min
60.000 euros al dia en residus nuclears

TARRAGONA.L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) va exigir ahir la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears que està projectat a l'Estat, i que està pendent d'una decisió del govern espanyol després d'haver-se completat el procés de selecció. En l'assemblea general ordinària d'aquest organisme, celebrada ahir a la província de Burgos, els més de 70 alcaldes dels municipis de l'entorn de les centrals nuclears espanyoles van estar d'acord a expressar la seva "indignació" pels retards de l'executiu en la decisió sobre aquest tema.

Com a principal argument d'aquesta reivindicació, l'AMAC utilitza l'elevadíssim cost que està suposant no comptar amb aquesta instal·lació. Els residus de la central nuclear Vandellòs I, que va tancar l'any 1990 després d'un incendi, són en un magatzem nuclear de França pel qual es paga un lloguer de 60.000 euros diaris des de començaments del 2011, i s'acumula ja aquest any una despesa d'11.640.000 euros. El lloguer que es paga a França per aquests residus va experimentar un important encariment a partir del 31 de desembre del 2010, que es va passar de 40.000 euros al dia a 60.000. Segons l'AMAC, el cost per l'emmagatzematge a França d'aquests residus des que hi van ser traslladats és ja de 630 milions d'euros. Mentre el projecte d'un cementiri nuclear continua encallat, la central nuclear d'Ascó ha demanat la llicència per construir un ATI, un magatzem individual per desar els seus residus, que se sumaria als dos d'aquest estil que hi ha a Guadalajara.

Dotze candidats

Dotze municipis es van presentar com a candidats a acollir el cementiri nuclear, però només 8 van passar un primer tall: Albalá (Cáceres), Ascó (Tarragona), Melgar de Arriba (Valladolid), Santervás de Campos (Valladolid), Yebra (Guadalajara), Villar de Cañas (Cuenca), Zarra (València) i Congosto de Valdavia (Palència). Un informe tècnic presentat per una comissió interministerial posicionava Zarra com el més ben situat, seguit d'Ascó i Yebra. La decisió es va plantejar en un consell de ministres el setembre del 2010, però va quedar encallada sine die per falta d'acord.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, la CANC, critica el paper que ha jugat l'AMAC en aquest procés. Segons el seu portaveu, Sergi Saladié, "aquesta associació es caracteritza per processos poc transparents, com la mateixa candidatura d'Ascó, que es va anunciar als municipis associats sense donar-los l'oportunitat de posicionar-se". Segons el mateix Saladié, "l'AMAC es mou més per interessos particulars que per una idea de bé públic i per això s'intenta constituir com a lobi per pressionar el govern en aquest tema".

stats