AVANTÍTOL
Crònica 20/01/2011

Les exportacions refreden El creixement de la locomotora

Alemanya seguirà creixent clarament per sobre de la mitjana de l'eurozona, però no amb la mateixa intensitat que el 2010. Les exportacions, que aporten la meitat del PIB, són la clau.

Isaac Lluch
2 min
Les exportacions refreden El creixement de la locomotora

BerlínAlemanya ha superat la pitjor recessió des de la postguerra en temps rècord. Si el 2010 el seu producte interior brut va repuntar un 3,6%, el millor registre des de la reunificació del país, aquest 2011, la locomotora europea mantindrà un bon ritme de progrés. Ahir, el ministre d'Economia, Rainer Brüderle, va pintar de color de rosa el futur del país: el govern preveu que Alemanya creixi un 2,3% el 2011 (cinc dècimes més que l'estimació anterior) i segueixi per sobre de la mitjana de l'eurozona (1,5%). Al mateix temps, espera que les dades d'ocupació assoleixin aquest any un nou nivell rècord: la quota d'atur baixarà del 7,7% al 7% (menys de tres milions d'aturats).

"Avancem a passos de gegant i altres troten darrere en fila índia", va presumir Brüderle, mentre insistia que el 2011 "serà un bon any també" i indicava que el 2012 la repuntada del PIB serà del 1,8%.

L'informe de previsions que va presentar ahir Brüderle es titulava Alemanya en auge . L'optimisme del govern de Merkel no pot amagar, però, la desacceleració que patirà l'economia alemanya el 2011. El país va créixer el 2010 de manera extraordinària gràcies a la seva gran capacitat per exportar, que li ha permès beneficiar-se de la forta demanda de països emergents com l'Índia i, sobretot, la Xina. En la fase expansiva del 2010 va tenir un rol igualment important la devaluació de l'euro davant del dòlar (després de la crisi grega, l'estiu passat l'euro va tocar el seu nivell més baix dels últims cinc anys). Això va facilitar la venda de productes europeus a la resta del món. I especialment dels alemanys: les exportacions aporten un 46% al PIB de la primera potència europea.

Ara l'economia alemanya es refredarà per la previsible frenada de la demanda global, la revalorització de l'euro i la retirada progressiva dels paquets d'estímul als països en crisi.

El 2010 les exportacions alemanyes van créixer un 14,2%, mentre que el 2011 la previsió és que creixin menys de la meitat, un 6,5%. "Alemanya s'ha beneficiat considerablement de la forta recuperació de l'economia global, especialment en els mercats emergents asiàtics", reconeix Axel Weber, president del Bundesbank, mentre recorda que les exportacions alemanyes a la Xina han crescut el 80% respecte als nivells d'abans de la crisi.

En tant que Alemanya és dependent de les exportacions, els riscos per al futur li provenen de la debilitació del creixement de països que són importants socis comercials, com molts de la Unió Europea. Per protegir el seu propi creixement, alguns països podrien aplicar mesures proteccionistes que dificultarien la progressió alemanya, segons admet el govern de Merkel, que sosté, no obstant, que la millora en el mercat laboral provocarà un major consum intern, la qual cosa acabarà compensant la caiguda de les exportacions.

stats