RECUPERACIÓ ECONÒMICA
Crònica 11/11/2011

Les exportacions i el turisme salven el tercer trimestre

Només l'activitat turística i les exportacions contribueixen al lleu creixement econòmic a Catalunya entre el juliol i el setembre. El PIB creix un 0,1%, afectat per la frenada als països de la zona euro.

Elena Freixa
2 min

Barcelona.L'economia catalana es desaccelera i acumula un creixement interanual del 0,6%, segons les dades avançades ahir pel departament d'Economia i Coneixement. Ni les vendes a l'exterior, que segueixen pujant, ni les visites dels turistes al Principat aconsegueixen neutralitzar els efectes negatius derivats de la demanda interna dèbil i de la depressió que persisteix al mercat de treball, on se segueixen destruint llocs de treball.

Si es comparen aquestes dades amb les del segon trimestre de l'any, la frenada és patent. Entre l'abril i el juny, el producte interior brut (PIB) va créixer dues dècimes i, per tant, l'economia acumulava un creixement interanual del 0,7%. La Generalitat va afegir que la davallada del crèdit privat i la inflació són altres factors que, sumats al panorama laboral i a la demanda interna, expliquen la recaiguda.

Les exportacions són un dels punts forts en què s'aferra el creixement, ja que van augmentar un 16,8% fins a l'agost. De la seva banda, les importacions van avançar un 9,4% en el mateix període.

Les dades per sectors mostren com la indústria, gràcies precisament al mercat exterior, aguanta i creix un 1,1%. La maquinària, els vehicles i els productes farmacèutics són els que mostren un millor comportament. Els serveis, tot i desinflar el creixement, segueixen aportant en positiu al conjunt de l'economia, gràcies als turistes i a l'increment de la despesa.

En canvi, la construcció suma el quart any en negatiu. Entre el juliol i el setembre aquesta activitat va retrocedir un 4,7% per l'ajustament en el subsector de l'habitatge i el fre en l'obra civil.

Destrucció de llocs de treball

El capítol de l'atur és especialment rellevant en el tercer trimestre del 2011, un període en què el creixement del nombre de desocupats ha arribat a ser del 7,8% respecte al mateix moment de l'any passat. Es tracta del ritme de creixement més alt dels últims quinze mesos. Segons l'enquesta de població activa (EPA) de l'INE, hi havia més de 700.000 aturats al setembre.

L'ocupació també va accentuar la caiguda a mesura que transcorria el trimestre, principalment per l'acabament dels contractes vinculats a l'activitat turística d'estiu.

stats