DESHONOR A L'ESTAT HEBREU
Crònica 31/12/2010

Un expresident d'Israel, condemnat per dues violacions

Laia Gordi
1 min
Moshe Katsav rep instruccions del seu advocat.

BarcelonaL'expresident d'Israel Moshe Katsav va ser declarat ahir culpable de violació i d'abusos sexuals per un tribunal de Tel Aviv. Malgrat que encara no es coneix la pena, el veredicte posa punt final a un dels escàndols més sonats de la política israeliana i a una investigació de quatre anys. Un tribunal format per tres jutges l'ha declarat culpable de dues violacions a una funcionària quan era ministre de Turisme, entre el 1996 i el 1999, i d'abusos i assetjament sexual a dues dones més mentre va ser president del país des del 2000 fins al 2007.

"És un dia trist per a Israel", va afirmat el primer ministre, Benjamin Netanyahu, expressant el sentiment de disgust de la majoria d'israelians. Els jutges van escriure en el veredicte que el testimoni de l'expresident estava "sembrat de mentides" i que Katsav "va fabricar proves en tot moment".

Katsav va dimitir del càrrec de president el 2007, dues setmanes abans que s'acabés la seva legislatura, al·legant que havia rebut fortes pressions polítiques. Un any abans havia posat una denúncia contra una funcionària de presidència que ell acusava d'extorsionar-lo, però la investigació del cas va fer sortir a la llum fins a nou dones que l'acusaven d'assetjament. Un dia abans de presentar la dimissió es va fer públic que els seus advocat havien acordat amb la fiscalia que, si es declarava culpable d'abusos, i no de violació, no aniria a la presó. Però arribat el moment d'entrar al tribunal, Katsav, sense baixar del cotxe i envoltat de càmeres de televisió, es va negar a firmar. El cas es va reobrir incloent-hi les acusacions de violació i ara, un cop declarat culpable, podria complir una pena de fins a 16 anys de presó.

stats