AUTOMOCIÓ
Crònica 24/09/2011

El fabricant de cotxes Brilliance s'obre pas a Catalunya

Representants polítics i empresarials de la província de Liaoning visiten per quart cop Catalunya i maduren plans d'inversió en sectors com l'automoció a través del fabricant d'automòbils Brilliance.

Elena Freixa
2 min
El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, envoltat dels representants polítics i empresarials xinesos.

Barcelona.L'interès del gegant automobilístic Brilliance per implantar-se a Catalunya, amb una fàbrica de cadena de muntatge de cotxes, continua viu. Ho demostren les visites (gairebé una al mes) que representants de l'empresa i de la província xinesa en què hi ha la seu, Liaoning, han fet des del maig a Barcelona. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i responsables d'Indústria van rebre ahir una delegació encapçalada per la vicesecretària general del comitè provincial, Ma Lihua.

De moment ja han visitat les instal·lacions del port de Barcelona, el centre de proves Applus Idiada i han mantingut contacte amb alguns proveïdors del sector de l'automòbil establerts a Catalunya. Aquestes trobades estaven previstes dins del protocol d'intencions que el president del grup Huachen Automotive, Qi Yumin, i el president de la Generalitat, Artur Mas, van signar fa cinc mesos, quan es van saber els plans de la companyia d'implantar-se a Europa a mitjà termini. El fabricant dels cotxes Brilliances és, de fet, la pota asiàtica de BMW i des del 2003 fabrica models d'aquesta marca des de la Xina.

El Govern no descarta que les visites s'estiguin produint de manera simultània a altres països europeus i per això el departament d'Empresa té interès a vendre Catalunya com una destinació avantatjosa. Aprofitant l'estada de la delegació xinesa, la Generalitat tampoc renuncia que altres empreses de sectors com la logística s'interessin a fer inversions. De fet, la província de Liaoning és costanera i té tres ports molt importants en expansió. És possible que una delegació catalana visiti el lloc en els mesos vinents.

Segon intent després de Chery

El possible aterratge de Brilliance a Catalunya és el segon projecte d'aquestes característiques que arriba en els últims dos anys. El 2009 va ser el fabricant Chery el que va trucar a la porta del llavors conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. Aquesta multinacional xinesa, com Brilliance ara, també estudiava l'aterratge a Europa i estava assessorada pel professor d'Iese, Pedro Nueno, que també assessora el procés actual. Però de la iniciativa de Chery no se n'ha sabut res més durant aquest any. El setembre del 2010, el llavors president de la Generalitat, José Montilla, va viatjar a la Xina i s'hi va reunir, però l'actual Govern assegura que no ha heretat del tripartit cap document on es recullin intencions, plans o estudis fets per implantar-se a Catalunya. El que sí que ha fet Chery en aquest període ha estat muntar una planta de producció a Turquia, des de la qual abasteix el Pròxim Orient, ja que els models que hi fa no tenen l'homologació exigida a Europa.

stats