Crònica 29/07/2011

Una fallida que afectaria la recuperació de l'economia

M. Cooper / L. Story
2 min

The New York TimesVeient l'intens debat generat a Washington sobre el sostre de deute, els que hi estan poc avesats segur que tenen dubtes sobre què comportaria que els EUA fessin fallida.

Què passaria si el sostre de despesa no creixés?

Els EUA no tindrien prou diners per pagar les seves factures. El país tècnicament va assolir el seu sostre de despesa -el màxim de diners que el govern està autoritzat a demanar prestats- al maig, però es van instaurar una sèrie de mesures temporals per evitar una pujada d'aquest límit que el departament del Tresor calcula que expiraran el 2 d'agost.

Què podria significar això per a l'economia?

Seria dolent a diferents nivells. Una fallida es defineix com la decisió de no tornar els diners invertits en bons de l'estat, en part o completament, però les agències de ràting han advertit que considerarien els EUA en fallida si no paga altres creditors com ara els proveïdors de l'administració. Si el govern federal interromp els pagaments, a la Seguretat Social o a contractistes, aquesta gent tindrà menys diners per gastar i l'economia anirà cap avall.

I si els EUA no poden afrontar el deute, hi ha el risc que els prestamistes -estrangers i de casa- demanin interessos més alts. Aleshores, els consumidors també en pagarien les conseqüències, ja que els tipus que paguen estan relacionats amb els interessos que paga l'Estat.

Per tant un fracàs a l'hora d'augmentar el sostre de despesa podria alentir la recuperació econòmica.

Com ho rebria la resta del món, invertirien als EUA?

Ja comença a passar que els inversos es refugien en divises diferents del dòlar. El franc suís ha trencat un rècord a l'alça davant el dòlar aquesta setmana mentre la preocupació pel debat sobre el sostre de deute als EUA i els problemes de l'euro, per la crisi grega, porta els inversors a primar la seguretat. Les inversions en bons ja s'estan movent cap al Canadà, Mèxic i la Xina. I preocupa el que pot passar si creditors estrangers, liderats per la Xina, es desfan del deute nord-americà.

stats