SIS ANYS DEL DESASTRE
Crònica 29/12/2010

Un fals tsunami enfonsa el turisme a Tailàndia

Jordi Calvet
2 min
Un nen a Aceh, Indonèsia, posa flors de paper a terra el dia 26 en record de les víctimes del tsunami del 2004.

Corresponsal a BangkokLa temporada del 2010 es preveia força bona per al sector turístic de Tailàndia fins que un dels astròlegs més respectats del país, Warin Buawiratlert, va anunciar que hi hauria un tsunami abans d'acabar l'any. No era un pronòstic qualsevol en una societat profundament supersticiosa. Fa sis anys, el dia de Sant Esteve del 2004, un terratrèmol de 9,1 graus a l'escala de Richter davant la costa de Sumatra va provocar un seguit d'onades gegants que van deixar 230.000 persones mortes. Ningú s'esperava que en aquesta zona del Sud-est Asiàtic hi pogués haver un tsunami d'aquelles dimensions. Des d'aleshores, però, tothom espera que, tard o d'hora, n'arribi un altre.

Per això no és estrany que després de sentir les previsions de l'endeví diversos veïns fugissin cap a l'interior, ni que s'hagin cancel·lat un 10% de les reserves hoteleres. Una mala notícia per a un sector molt tocat per la crisi econòmica a Europa i els Estats Units i la crisi política interna, a més de fenòmens com la grip aviària.

Gairebé no queden vestigis materials de la destrucció provocada pel tsunami. Hotels, cases, carreteres o hospitals han estat reconstruïts gràcies a les ajudes multimilionàries de la cooperació internacional. El que es conserva s'ha convertit en actiu turístic o monument d'homenatge a les víctimes. A Ban Nam Khem, a un quilòmetre de la platja, una barca patrullera de la policia tailandesa és al mateix lloc on va ser arrossegada per les ones com a peça central d'un monument de record.

Des d'aquell matí del 2004 tota la regió s'ha anat preparant per fer front al proper tsunami. Fa sis anys, a diferència del Pacífic, l'Índic no disposava d'un sistema d'alerta, instal·lat posteriorment i en el qual s'ha invertit 113 milions d'euros. Coincidint amb l'aniversari, govern i empreses del sector han fet diversos simulacres d'evacuació i resposta a un tsunami a Phuket, un dels punts de Tailàndia que en va patir més els efectes. "El tsunami va provocar molts morts i una gran destrucció perquè no teníem plans d'emergència ni un bon sistema d'alerta", deia el cap de prevenció de desastres de Phuket, Sant Jantawong, després dels exercicis. "No podem aturar els endevins que pronostiquen un altre tsunami ni preveure aquests fenòmens naturals. Però podem preparar-nos i informar els turistes", afegia el director de Turisme de Tailàndia, Bangornrat Shinaprayoon.

stats