Crònica 16/02/2011

Les famílies amb més estudis fugen de les escoles amb problemes

I.s.
2 min

Barcelona.Les escoles que concentren més alumnes amb problemes poden acabar convertint-se en guetos crònics si l'administració no hi fa res. Un estudi de la Fundació Jaume Bofill confirma que les famílies amb més nivell formatiu estan en avantatge a l'hora d'escollir escola o institut. S'informen abans, tenen en compte el perfil d'alumnat i el projecte pedagògic del centre i estan més disposats a moure's del barri. Per contra, les famílies amb menys estudis van més a última hora, coneixen menys el sistema de punts de la preinscripció i donen més importància a la proximitat.

Tot això fa més fàcil que es creïn dues xarxes educatives i que el sistema sigui més desigual. I com més desigual és, més risc hi ha que encara s'hi torni més. El nou director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, ho resumeix: "Les famílies més informades tendeixen a fugir dels centres que creuen que poden resultar una amenaça per als seus fills".

L'estudi s'ha fet sobre 6.000 famílies de Barcelona i qüestiona la voluntat de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, d'eixamplar les zones escolars per desfer els guetos. A municipis on hi ha barris desestructurats, una zona única pot ajudar a repartir l'alumnat immigrant, però a la ciutat de Barcelona, segons apunta Palacín, la mesura beneficiaria les famílies amb més recursos per escollir escola. "L'elecció de centre és un dret de les famílies, però no és un dret dels centres escollir les famílies", remarca.

Aquesta setmana ha arrencat el procés de preinscripció escolar. La distribució de les zones escolars de preferència sobre el mapa municipal acaba sent clau per garantir que tots els centres tinguin la mateixa qualitat i ofereixin les mateixes oportunitats als estudiants. Una família obté 30 punts si escull una escola de la seva zona geogràfica. La resta de criteris són secundaris. Ensenyament ha incorporat per a aquest curs un nou element de desempat de cinc punts per als alumnes que hagin tingut el pare, la mare o un germà al centre. La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC) ja ha anunciat que recorrerà davant els tribunals. El Síndic de Greuges també hi està en contra. El procés de preinscripció acaba el 25 de febrer.

stats