Crònica 20/04/2011

"Els favors de Bush han causat el desastre"

Crític Especialitzat en temes mediamentals, assegura que les dimensions del vessament de BP al golf de Mèxic són catastròfiques i que la zona trigarà anys a recuperar-se

N.f.
1 min
Kennedy creu que els republicans han causat el desastre.

Quines van ser les causes de l'explosió de la plataforma de BP? Es podria haver evitat?

No hi havia els mecanismes necessaris per impedir aquest tipus d'accidents. Una de les principals raons és la desregulació dels últims anys, sobretot durant el govern de George W. Bush. La plataforma no tenia, per exemple, un regulador acústic, que hauria alertat la tripulació i hauria permès activar una vàlvula submarina per tancar el pou. El vessament i les morts dels treballadors s'haurien pogut evitar només prement un botó. La influència de la indústria petroliera sobre el president Bush va impedir que aquest dispositiu fos obligatori com ho és al Brasil o en molts països d'Europa.

Vostè ha denunciat la corrupció que durant anys hi va haver a l'Agència de Gestió Minera, encarregada de la supervisió de les perforacions.

Durant els vuit anys de mandat del president George Bush, l'Agència de Gestió Minera va ser una marioneta de les petrolieres. La institució estava completament corrompuda. Els funcionaris rebien tot tipus de regals a canvi de favors. Viatges el Carib, estades a camps de golf, alcohol, dones, etc. Una investigació va destapar tota aquesta xarxa de corrupció que es va perpetuar durant mesos fa un any.

Què s'hauria de fer per evitar futurs desastres com aquest?

Cal incrementar les regulacions en matèria mediambiental. També trobo encertat que el govern vulgui separar en dues l'Agència de Gestió Minera. No pot ser que la mateixa institució concedeixi permisos de perforació i alhora supervisi que les empreses compleixin tots els protocols de seguretat. Durant aquests dos mandats de l'agència s'ha demostrat que les dues funcions eren incompatibles.

stats