DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 27/10/2011

La federació de Barcelona del PSC es divideix pel congrés

El debat precongressual ha obert la primera escletxa important al si del PSC de Barcelona, perquè destacats dirigents no avalen la decisió del primer secretari de donar suport a la candidatura de Pere Navarro.

Pere Martí
3 min
La candidata del PSC, Carme Chacón, va fer una conferència ahir al Cercle d'Economia.

Barcelona.Mentre Carme Chacón ja està en campanya per les eleccions del 20-N, el PSC viu una batalla soterrada pel control de la direcció del partit de cara al congrés del mes de desembre. No han servit de res les crides de José Montilla a no moure's fins després de les eleccions per no perjudicar la ja complicada conjuntura electoral socialista, ja que tots els precandidats continuen movent-se i buscant suports. Aquesta lluita, que fins ara era soterrada, ha esclatat al si de la federació de Barcelona, que s'ha dividit en dos bàndols.

Dilluns passat el primer secretari de la federació, Carles Martí, va reunir tots els primers secretaris locals i els secretaris d'organització del partit a Barcelona, en una reunió oficial, per comunicar-los que Pere Navarro era el candidat de la "renovació" i que tenia el seu suport. La seva intervenció va motivar algunes crítiques per part d'alguns primers secretaris locals, com els de Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia, que van demanar que abans de prendre una decisió com a federació s'havia d'escoltar Miquel Iceta, tot i que oficialment encara no s'ha postulat per liderar el PSC. La decisió de Martí també ha aixecat les queixes de destacatsbaronssocialistes barcelonins, com l'històric Josep Maria Sala, i els diputats Jaume Collboni, Laia Bonet i Joan Ferran. Aquests coincideixen que abans de decidir cal tenir present la candidatura no proclamada d'Iceta. Tant Collboni com Bonet són persones pròximes a l'actual vice-primer secretari.

Les queixes han obligat a convocar una reunió de la federació amb Iceta, que Martí ha fixat per al dimecres 2 de novembre. Però abans va convocar una reunió per ahir mateix al vespre amb Pere Navarro, perquè fos el primer a exposar els seus arguments com a candidat. Martí va prendre aquesta decisió en una segona reunió celebrada dimarts, aquesta en petit comitè, amb els seus col·laboradors més afins, en què va advertir que tot i acceptar que parli Iceta, ell anirà "a fons" amb Pere Navarro.

El problema és que si Iceta no té el ple suport de la federació de Barcelona difícilment podrà presentar-se, ja que corre el risc de perdre perquè no té el suport del Baix Llobregat, controlat per José Zaragoza, que avala Navarro. Les federacions de Barcelona i del Baix Llobregat són les que decanten majories als congressos del PSC quan van juntes. Sembla que Pere Navarro podria aconseguir-ho, amb la qual cosa les possibilitats d'Iceta o d'altres precandidats, com Àngel Ros o Joan Ignasi Elena, es compliquen molt, encara que pactessin, que és el que els últims dies està buscant l'actual alcalde de Lleida, segons fonts pròximes. Altres fonts apunten que l'actual vice-primer secretari ja hauria comunicat al seu entorn més pròxim que ja ha decidit presentar-se però que no dirà res fins després de les eleccions del 20-N. De fet, manté una densa agenda de reunions amb agrupacions locals del partit i ha fet algunes aparicions mediàtiques en què ha apuntat un perfil renovador del partit, que és el que des de les files de Navarro se li retreu que no té. En les seves aparicions, Iceta de moment s'ha centrat en el debat de la renovació de les idees, que és on se sent més còmode.

Curiosament, tant Pere Navarro com Miquel Iceta estaven asseguts ahir a primera fila de la conferència que va pronunciar Carme Chacón al Cercle d'Economia. L'alcalde de Terrassa estava ben posicionat al centre de la fila, al costat de Narcís Serra, mentre que Iceta seia a l'extrem. Unes files més enrere hi havia Carles Martí.

stats