Descripció dels casos notificats
Crònica 16/08/2011

Quan la feina fa emmalaltir Malalties relacionades amb la feina

L'Agència de Salut Pública de Barcelona va rebre l'any passat 591 casos de trastorns relacionats amb la feina. Més de la meitat eren dones amb depressió, una malaltia que afecta 1 de cada 5 treballadors.

Lara Bonilla
3 min
AMBIENT A L'OFICINA Les condicions laborals  i la relació entre companys  i superiors és clau per a un bon estat de salut.

BARCELONA.Dona, de 42 anys, administrativa, amb contracte indefinit i amb símptomes de depressió o angoixa. Aquest és el perfil de pacient que arriba a la consulta del metge de família amb una malaltia relacionada amb la feina, un trastorn de salut que va en augment o, si més no, que es notifica més.

L'any 2010, els centres d'atenció primària de Barcelona van notificar a l'Agència de Salut Pública de la ciutat 591 trastorns de salut relacionats amb la feina, 81 més que l'any anterior, i més de la meitat (61,4%) es van produir en dones. Els trastorns depressius van ser les patologies més habituals. Segons l'última enquesta de salut de Barcelona, una cinquena part dels treballadors barcelonins -al voltant d'un 18%- tenen símptomes ansiosos o depressius. I entre el gener i el juny d'aquest any s'han notificat 303 casos, el gruix dels quals són dones. Per què? "Des del punt de vista mental, les condicions de treball de les dones són pitjors: tant pel que fa al sou, com en les possibilitats de promoció o de participar en la presa de decisions. També tenen menys autonomia, més precarietat, menys compensacions o treballs més repetitius, i estan més exposades a situacions d'assetjament", explica Imma Cortés, coordinadora de la Unitat de Salut Laboral de Barcelona. Són el que s'anomenen riscos psicosocials, que són els que causen estrès i problemes de salut mental. Això és el que explicaria que la salut de les dones treballadores sigui pitjor que la dels homes. L'ambient laboral també hi influeix: " No és només la química amb companys i superiors sinó també si t'ajuda a tirar endavant la feina", explica Lucía Artazcoz, cap de l'Institut de Serveis a la Comunitat.

El desequilibri entre esforç i compensació també causa problemes de salut. Artazcoz posa com a exemple els contractes inestables, la manca de perspectives de promoció o treballar per sota de la pròpia qualificació. "Amb la crisi, hi ha molta gent amb carrera fent feines no qualificades", explica.

Els trastorns més freqüents van ser els mentals i de comportament, bàsicament angoixa i depressió, i el personal de serveis, de comerç i administratius van ser els més afectats. En el cas dels homes, es van registrar més casos entre treballadors qualificats de la indústria i la construcció. La segona malaltia més freqüent són els trastorns musculosquelètics, que es van registrar, sobretot, en operadors d'instal·lacions i maquinària. Una altra de les causes que expliquen que hi hagi més casos en dones que homes és l'ambient domèstic i familiar. "La conciliació laboral és un tema quasi exclusivament femení", diu Cortés. També l'anomenat sostre de vidre. "La conciliació està molt lluny de la igualtat i moltes dones es veuen obligades a fer renúncies: o renunciar a la promoció professional o a tenir fills", diu Artazcoz.

Menys baixes i més addiccions

La crisi ha portat un augment considerable de la incertesa laboral i l'atur. I això es tradueix en un augment dels trastorns de tipus mental i un descens lleuger de les baixes. "Aquelles persones que tenen contractes més inestables continuen treballant tot i estar malaltes, per por de perdre la feina", explica Cortés. "En les persones aturades també hem detectat un augment del consum d'alcohol i tabac com a manera de pal·liar aquesta situació d'estrès", afegeix Artazcoz.

Els metges de família detecten més casos de tipus ansiós-depressiu i, en ocasions, associats a acomiadaments. Els ERO provoquen problemes de salut. "Gent que perd la feina té problemes de salut i els que es queden també perquè es redueix el personal però no la càrrega de feina i a més tenen la incertesa de saber si seran els següents", diu Cortés. També hi ha casos de conductes hostils o mòbing. En els últims anys hi ha hagut un augment considerable de casos notificats. També perquè hi ha més conscienciació, ja que fins fa poc només es tenien en compte els accidents laborals i es minimitzaven els riscos psicosocials i els trastorns de tipus depressiu. Però, com recorda Artazcoz, "són problemes que no maten però que tampoc deixen viure".

Trastorns mentals

Els trastorns de comportament es manifesten en problemes per dormir, intranquil·litat o angoixa. La depressió es tradueix en ganes de plorar, dificultat de concentració, tristor, irritabilitat o poques ganes de fer coses. Hi ha més notificacions de casos en dones.

Problemes a llarg termini

Unes males condicions laborals també causen malalties a llarg termini: patologies cardiovasculars, com infarts -primera causa de mortalitat al nostre país-, patologies autoimmunes o digestives. L'estrès acostuma a estar-hi al darrere.

Professions

El 18% de les persones afectades treballaven en empreses de fora de Barcelona i la majoria (87,2%) amb contractes indefinits. Les professions més afectades són les del sector serveis, dependents i personal administratiu i de neteja. També hi ha mestres i personal sanitari.

Procedència

El 19,3% de les persones amb un trastorn de salut relacionat amb la feina havien nascut fora de l'Estat espanyol, sobretot en països de l'Amèrica del Sud (10,2%). Tres quartes parts dels malalts estaven de baixa en el moment de la notificació.

stats