REACCIONS A L'ATAC DELS EUA
Crònica 12/05/2011

Els fills de Bin Laden denuncien Obama

Scott Shane
2 min
El fotògraf pakistanès Mazhar Ali Khan mostra les instantànies que va fer a Bin Laden  a l'amagatall de Tora Bora l'any 1999 i en què es veu un dels seus fills.

The New York TimesEls fills adults d'Ossama bin Laden van carregar durament contra el president nord-americà, Barack Obama, durant la primera intervenció pública d'ençà de la mort del seu pare. Acusen els Estats Units de violar els seus principis jurídics bàsics per haver matat un home desarmat, haver disparat els membres de la família i haver llançat el seu cos al mar.

El comunicat, que es va facilitar a The New York Times dimarts, diu que la família es pregunta per què Bin Laden, el líder d'Al-Qaida, "no va ser detingut i jutjat en un tribunal de justícia perquè la seva veritat fos revelada arreu del món". Després de citar els judicis de Saddam Hussein, l'exlíder iraquià, i Slobodan Milosevic, l'expresident serbi, el comunicat qüestiona "la conveniència dels assassinats en què no només s'ha violat de manera flagrant el dret internacional", sinó també el principi de presumpció d'innocència i el dret a un judici just. "Sostenim que un assassinat arbitrari no és la solució a problemes polítics", diu el comunicat. I afegeix que "la justícia sempre ha de tenir l'última paraula".

El text, escrit sota la direcció d'Omar bin Laden, que ja havia denunciat públicament el terrorisme del seu pare, va ser lliurat al diari a través de Jean Sasson, un autor nord-americà que va ajudar el jove Bin Laden a esciure les memòries Creixent amb Bin Laden (2009). Un comunicat més breu i força diferent i més dur es va publicar en portals web jihadistes.

Omar bin Laden, de 30 anys, va viure amb el seu pare a l'Afganistan fins al 1999, quan va abandonar la regió amb la seva mare, Najwa bin Laden, amb qui va escriure les memòries. En el llibre i en altres comunicats públics, el jove Bin Laden ha denunciat sempre tot tipus de violència, unes declaracions que va repetir en el comunicat.

A més a més de criticar l'atac a una de les dones del seu pare, afegia: "De la mateixa manera que condemnem la violència del nostre pare, ara també condemnem la del president dels Estats units per ordenar l'execució d'homes i dones desarmades".

Amb l'objectiu de donar explicacions sobre la mort del líder d'Al-Qaida, l'administració Obama s'ha emparat en el principi de la llei de l'autodefensa nacional després que Bin Laden declarés la guerra als Estats Units, matés milers de nord-americans i amenacés amb més assassinats. Des de les Nacions Unides s'ha respectat la incitava. El secretari de l'organització, Ban Ki-moon, va declarar ahir que se sentia "alleugerit" després de la mort del líder d'Al-Qaida.

D'altra banda, els Estats Units continuen pressionant les autoritats pakistaneses per aconseguir interrogar les dones que vivien dins del complex d'Abbottabad i que el Pakistan té retingudes d'ençà de la missió. Bin Laden tenia, almenys el 2001, onze fills i nou filles, i cinc dones. En el moment de l'atac dels serveis especials dels EUA hi havia tres dones del terrorista a la casa.

stats