CONVIVÈNCIA
Crònica 15/10/2011

Els fills d'immigrants, els més afectats per les retallades socials

Auri Garcia Morera
2 min
Els menors són els que patiran més els efectes de la crisi.

BarcelonaLa Fundació Pere Tarrés alerta les administracions que no poden retallar en les polítiques socials adreçades a fills de famílies migrades. Si ho fan, d'aquí uns anys hi haurà problemes de cohesió social com ha passat a França.

Segons un informe elaborat amb aportacions de 106 persones que treballen amb aquest col·lectiu, les conseqüències de la crisi s'estan notant i molt entre els fills d'immigrants: "Moltes famílies que abans estaven en situació regular han tornat a la irregularitat perquè han perdut la feina", explica Violeta Quiroga, responsable de l'informe Abriendo ventanas .

Això fa que els fills, tot i continuar accedint a la sanitat i l'educació, no tinguin garantits tots els drets. La fundació també ha detectat casos aïllats de més gravetat, com dificultats a l'hora d'empadronar-se i fins i tot la retirada de la targeta sanitària. A banda d'això, perdre la feina sense accés a prestacions ni a suport de la família també porta a reubicar-se en habitatges precaris i a tenir problemes per menjar.

Els menors de nacionalitat estrangera a l'Estat eren l'1,7% l'any 1998 i van passar a ser el 16,6% el 2009. Catalunya és on n'hi ha més, amb gairebé 170.000, segons les dades del 2009. Entre el 2008 i el 2009 la pobresa infantil a Catalunya va créixer cinc punts, fins al 23,3%, i els fills d'immigrants són un dels col·lectius més afectats.

Mercè Darnell, cap de programes socials de Càritas Barcelona, afegeix que les dades corresponents al 2010, que es faran públiques a finals d'any, "segurament seran pitjors" a causa de la crisi i de l'atur. "Nosaltres ho veiem dia a dia", afegeix Darnell.

Càritas Barcelona ha dedicat gran part dels esforços als infants durant el 2010, i demana que s'hi doni més prioritat. "És molt important que els nens tinguin totes les oportunitats que necessiten, si no serà molt difícil que després s'enganxin", explica Mercè Darnell.

La directora executiva d'Unicef Espanya, Paloma Escudero, coincideix en aquesta necessitat i es dirigeix directament als polítics: "Ara que estem en un procés electoral, és important posar aquests temes sobre la taula". Escudero demana que s'incloguin polítiques per als infants en tots els programes electorals, com ja es fa amb altres col·lectius com les dones, els discapacitats i la gent gran.

stats