Crònica 01/04/2011

Una recta final que tindrà una antiga plaça de braus d'escenari

Sara González
2 min

Barcelona.Barcelona Decideix no deixa res a l'atzar, i menys encara en plena cursa contrarellotge pel 10-A. Que l'acte final de campanya se celebri al nou centre comercial Arenas, antiga plaça de braus i ubicat a la plaça d'Espanya, no és una casualitat. I que gran part dels més de 35 observadors internacionals que supervisaran el funcionament de la consulta s'allotgin a l'hotel Juan Carlos I, tampoc. L'organització també està acabant de lligar els punts de votació que hi haurà repartits per tota la ciutat. Calculen que se n'instal·laran al voltant de 350.

"El fet d'anar a les Arenes no és casual, ha estat buscat. És un escenari que no es visualitza com a independentista, un escenari que, encara que a molts catalans ens puguin agradar els braus, té un significat d'identitat espanyola", assegura Anna Arqué, coordinadora de la comissió d'internacional de la plataforma, que afegeix que l'objectiu és incentivar que tothom que se senti espanyol també "s'impliqui i i se senti benvingut a la consulta".

Malgrat tot, és inevitable que aquesta ubicació doni peu a malinterpretacions. El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, es mostra taxatiu: "Si algú té la cua de palla i se sent provocat, és el seu problema. Ens hem implicat en el procés per aconseguir una fita de llibertat, i els que se senten espanyols també estan convidats a votar".

Els organitzadors de la consulta, que han fet esforços per exportar la iniciativa més enllà de les fronteres de Catalunya, incloent-hi Nova York, esperen el desembarcament de més de 35 observadors internacionals, que supervisaran el bon funcionament de la jornada. De fet, totes les onades de consultes han tingut la presència d'observadors. A més, el procés ha comptat amb ressò internacional des del primer moment. A la consulta d'Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009 es van acreditar més de 300 periodistes, i entre ells hi havia alguns mitjans de fora, com la BBC.

El ressò internacional

I la primera onada de votacions, el 13 de desembre d'aquell any, va aparèixer en mitjans de referència internacional com la BBC, Le Monde , el Telegraph , The New York Times , l' Scotsman , el Corriere della Sera , Libération , Reuters, Associated Press o France Presse.

Després de les dificultats per aconseguir recursos i seus electorals suficients per garantir una bona cobertura de la ciutat, l'organització veu com en el tram final la ciutadania i els partits responen.

stats